KOŠARAC U BRISELU: "Intenzivirati saradnju sa institucijama EU"

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielssonom.

  • Vijesti

  • 29. Jan. 2020  

  • 0

Ministar Košarac rekao je da je za prvu zvaničnu inostranu posjetu odabrao Brisel jer smatra da saradnja sa institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist, posebno imajući u vidu opredjeljenje Savjeta ministara BiH da ubrzano radi na napretku BiH ka EU, kao glavnom spoljnopolitičkom prioritetu, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.  

Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA Sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije zvanično preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om.

Sagovornici su konstatovali da u provođenju CEFTA Sporazuma postoje određeni problemi, koji su prvenstveno u vezi sa nepoštovanjem standarda CEFTA-e. Zaključeno je da je potrebno zalagati se za zaključivanje Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova, koji bi povećao efikasnost postojećeg rješavanja CEFTA sporova. Ministar Košarac rekao je da će zaključivanje pomenutog protokola biti jedan od prioriteta ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFA-om.

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi za uspostavljanjem ''mini Šengena''. U tom kontekstu, generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielsen ocijenio je da je pomenuta inicijativa politički prihvatljiva, ali pod uslovom da dobije podršku svih zemalja Zapadnog Balkana.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stranim investicijama, te ukazali na značaj poštovanja socijalnih, ekonomskih i ekoloških standarda EU.

Ministar Košarac informisao je generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, što je otvoreno bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske. Naglasio je da u BiH postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti da je pomenuta namjera Hrvatske neprihvatljiva.  

Predstavnici Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju izrazili su spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa sugerišu nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj da uključi predstavnike BiH u ekspertsku analizu uticaja spornog odlagališta na životnu sredinu, kao i u usvajanje strateških planova u vezi sa izgradnjom odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Danielsen najavio je da će ovo pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će početkom maja biti održan u Zagrebu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...