NEZAPAMĆENA BRZINA GRADNJE: Otvorena prva bolnica za liječenje koronavirusa u Kini

Prva bolnica za liječenje oboljelih od koronavirusa u Kini otvorena je u gradu Huanggang nedaleko od Wuhana, nakon što su radnici i volonteri za samo dva dana pretvorili napuštenu zgradu u ustanovu za hitne slučajeve sa 1.000 kreveta.

  • Svijet

  • 29. Jan. 2020  29. Jan. 2020

  • 0

Prva grupa pacijenata prebačena je u Medicinski centar Dabie u Huanggangu.

Dodatni kapaciteti za smještaj oboljelih biće ključni za prezaposleno medicinsko osoblje u izolovanoj provinciji Hubei, koja je u centru krize.

Zgrada bolnice je originalno sagrađena kao novo krilo Centralne bolnice u Huanggangu i trebalo je da bude otvorena u maju, piše "Daily Mail".

Lokalne vlasti su, međutim, u petak naredile da se završena, ali prazna zgrada koristi zamo za liječenje oboljelih od koronavirusa, a pripreme su počele u nedjelju.

Do ponedjeljka su postavljeni svi kreveti i završene su instalacije za struju, vodu, a uveden je i internet.

Više od 500 radnika i sa desetak građevinskih vozila radili su dva dana i noći kako bi na vrijeme obavili posao.

Još jedna bolnica gradi se iz temelja u blizini Wuhana, a očekuje se da bude završena tokom ove nedjelje, samo nedjelju dana od početka radova.

Bolnica pod nazivom Huoshenshan nalazi se u zapadnom predgrađu Wuhana, epicentru epidemije novog koronavirusa od koga je preminula najmanje 132 osobe, a zaraženo je više od 6.000 osoba.

Vlasti su angažovale četiri građevinske kompanije kako bi za nedjelju dana dovršili medicinski centar na šest hektara sa 1.000 kreveta u okrugu Caidian.

Očekuje se da će bolnica prve pacijente primiti 3. februara, prenose kineski državni mediji.

Kina gradi najmanje četiri bolnice za zaražene koronavirusom kako bi suzbila širenje bolesti opasne po život.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...