MILIJARDER ELON MUSK OTVARA ŠAMPANJAC: Stigla je vijest iz Njemačke, ovome se potajno nadao…

Iz Berlina takođe objašnjavaju da je godišnji trošak Tesle jednak ili čak manji od najboljih modela njemačkog automobilskog trojstva - BMW-a, Mercedesa i Audija (Audi je dio VW grupe)

  • Auto

  • 30. Jan. 2020  

  • 2

Njemačka vlada je odobrila da električni automobil kompanije "Tesla" postane službeno vozilo zvaničnika te zemlje, što je "uloga" na koju su historijski pravo polagali samo njemački automobilski brendovi.

Njemački list Bild došao je u posjed povjerljive liste koja otkriva da se Audi, BMW, Daimler, Volkswagen i kompanija Tesla odobravaju kao proizvođači automobila za službenu upotrebu.

Kao konkretan razlog navedena je bojazan da tradicionalni njemački proizvođači automobila neće u kratkom roku zadovoljiti stroge ekološke zahtjeve na svojim premium modelima i da se zbog toga tražila adekvatna zamjena, prenosi Tanjug pozivajući se na Poslovni dnevnik.

Teslina 'gigafabrika' u Berlinu

Iz Berlina takođe objašnjavaju da je godišnji trošak Tesle jednak ili čak manji od najboljih modela njemačkog automobilskog trojstva - BMW-a, Mercedesa i Audija (Audi je dio VW grupe).

Drugi ipak ističu da je na odluku vlade u Berlinu veliki utjecaj imala i odluka Tesle da u Berlinu gradi svoju "gigafabriku" električnih automobila, prvu u Evropi, u kojoj će se od 2021. proizvoditi 150.000 vozila u početku, što bi za koju godinu trebalo da poraste na više od pola miliona vozila godišnje.

Očekuje se da će Teslina mega-fabrika generisati oko 8.000 novih radnih mjesta, što će biti korisno za mlade radnike u Njemačkoj i susjednim zemljama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...