BIO JE NEPONOVLJIV: Ovih 25 primjera najbolje oslikava Kobeovu luđačku radnu etiku

Kobe Bryant koji je poginuo u 42. godini 26. siječnja u padu helikoptera, bio je poznat po svojoj radnoj etici. Samo nekoliko sati prije njegove smrti, LeBron James govorio je koliko ga je inspirirala Bryantova radna etika tijekom cijele NBA karijere.

  • Sport

  • 30. Jan. 2020  

  • 0

U dva desetljeća s Los Angeles Lakersima Kobe je osvojio naslove prvaka, najboljeg strijelca i najkorisnijeg igrača, ali s košarkom u retrovizoru, okrenuo se filmu i 2018. osvojio Oscara za najbolji animirani kratki film.

Priče o Bryantovoj radnoj etici postale su dio folklora. Od ranojutarnjih treninga, preko maratonskih šuterskih seansi, do neumorne želje da se poboljša, evo nekih nama najdražih primjera njegove radne etike, piše Business Insider.

1. Michael Jordan, Kobeov idol, rekao je da je Kobe jedina osoba koja se približila njegovoj radnoj etici.

Roland Lazenby, autor knjige "Michael Jordan: The Life", ispričao je:

"Rekao je da je Kobe toliko radio kako bi opravdao usporedbe. Rekao je da je Kobe jedini koji je toliko radio."

2. Dolazio je na treninge u 5 ujutro, a odlazio u 7 ujutro... U srednjoj školi.

3. Tjerao je suigrače u srednjoj školi da igraju s njim jedan na jedan do 100.

Više puta. Na najlošiji dan pobijedio je 100:12.

4. Bivši igrač i trener Lakersa Byron Scott jednom je zatekao 18-godišnjeg Bryanta kako šutira u dvorani bez svjetala dva sata prije treninga.

Scott je rekao za Business Insider: "Čuo sam udaranje lopte. Svjetla su bila ugašena. Trening je bio u 11, a tad je bilo oko 9-9:30. Izlazim na teren i gle, eno Kobea Bryanta. Šutira u mraku. Stajao sam tako nekih desetak sekundi i rekao: 'Taj klinac će biti velik.'"

5. Bivši suigrač iz Lakersa John Celestand rekao je da je Kobe uvijek bio prvi na treningu, čak i kad je bio ozlijeđen.

Celestand je napisao da je tijekom sezone 1999./2000. Kobe slomio zglob. Celestand je bio uzbuđen jer je mislio da će sad doći prije njega na trening, posebno zato što je Bryant živio 30 minuta vožnje od dvorane. Umjesto toga, idućeg jutra "Kobe je već bio dobro oznojen s gipsom na desnoj ruci, driblao je i šutirao lijevom".

alt

6. Jedanput je igrao lijevom rukom jer je ozlijedio desno rame.

Čak je i pogodio jedan šut nakon što je tražio da se vrati u utakmicu.

7. Shaquille O'Neal rekao je da je Kobe znao vježbati bez lopte.

Shaq je u svojoj knjizi napisao: "Uđeš unutra, a on trči, napinje se i kreće kao da dribla, šutira, samo što nema lopte. Mislio sam da je to čudno, ali prilično sam siguran da mu je pomoglo."

8. Radio je napornije i počinjao ranije čak i od najboljih NBA igrača.

Chris Bosh i Dwyane Wade prisjetili su se urnebesne priče s Olimpijskih igara 2008. Rekli su da je Kobe ustajao u cik zore i trenirao dok su ostali još spavali.

"Bili smo u Las Vegasu i sišli na momčadski doručak na početku samih priprema", rekao je Bosh. "A Kobe dolazi s ledom na koljenima u punoj opremi kroz koju se probija znoj. A ja ga pitam: 'Osam sati je, čovječe, odakle ti?'"

Wade je dodao: "Svi ostali su se tek probudili... Svi zijevamo, a iza njega su već tri sata punog treninga."

9. Prema treneru u reprezentaciji SAD-a, Kobe je jednom trenirao od 4:14 u noći do 11 ujutro jer nije želio otići dok ne pogodi 800 šuteva.

10. Zadržavao je suigrače nakon treninga kao pokusne kuniće.

Sports Illustrated je 2008. izvijestio kako Kobe zadržava nasumično odabrane igrače nakon treninga da bi protiv njih isprobavao nove poteze, slično kao nekad u srednjoj školi u utakmicama do 100.

11. Skaut je 2008. rekao: "Allen Iverson voli igrati kad se svjetla upale. Kobe voli raditi sranja prije nego što se upale."

alt


 

12. Najbitniji mu je napredak, čak i onaj najmanji. Tjerao je Nike da mu skrati dno tenisica za nekoliko milimetara kako bi dobio 'stotinku brže vrijeme reakcije'.

13. Odlučio je skinuti sedam kila za Olimpijske igre 2012. jer je želio da ga ne bole koljena.

Kobe nikad nije bio izvan forme, ali odlučio je smršavjeti iz predostrožnosti. Rekao je za Guardian: "Sezona počinje odmah nakon Igara, a očekujem da ću igrati sve do lipnja, moram malo rasteretiti koljena. Moram skinuti nešto kila."

14. Stavljao je led na koljena po 20 minuta tri puta na dan i radio akupunkturu da se ne bi ozlijedio.

Nažalost, nije uvijek pomagalo. Kobe je pretrpio brojne ozljede u kasnoj fazi karijere.

15. Strogo je pazio što jede.

Izbacio je šećer i pizzu i jeo samo bijelo meso. 

16. Gledao je snimke samog sebe na poluvremenu.

"Često bi okupio suigrače, upalio laptop i pokazivao im točno kako se mogu naći u boljoj poziciji za šut", objavio je ESPN 2010.

17. Odrađivao bi superintenzivne treninge na dan utakmice.

"Među desetak vježbi, Bryant bi radio 'samoubilačke' sklekove. Uz svaki bi se sklek odgurnuo tako snažno da bi mu i stopala poletjela, a dlanovima bi se udario po prsima. I tako tri puta po sedam sklekova. Došlo bi mi da se okrenem i tiho zaplačem", napisao je Rick Reilly s ESPN-a.

alt

18. Kaže da je "razvalio" normalno vrijeme oporavka od operacije ahilove tetive.

19. Jednom je potpuno izbrisao dokumentarac o sebi i počeo od nule jer nije bio zadovoljan kako je ispao.

20. Kaže da je po sluhu naučio svirati Beethovenovu "Mjesečinu" na klaviru.

alt

21. Bryantova najnovija opsesija bilo je pripovijedanje.

Bryant je osmislio vlastitu emisiju inspiriranu "Ulicom Sezam" nazvanu "Musecage", a zatim je napravio kratki animirani film "Draga košarko" koji mu je 2018. donio Oscara. Bryant je rekao da ga je to ispunilo više od naslova prvaka.

22. Iznenada bi nazvao poslovne ljude ili poduzetnike kako bi saznao više o njima i tajnama njihova uspjeha.

Bryant je za Bloomberg rekao: "Samo bih nazivao ljude i ispitivao ih svašta. Neka od pitanja njima su se, iskreno, činila kao vrlo jednostavna i priglupa. Ali ako ne znam - ne znam, moram pitati. Samo pitam i želim znati više o tome kako su izgradili svoj biznis, kako vode svoje tvrtke i kako gledaju na svijet."

23. Milijarder Chris Sacca rekao je da je Kobe neumorno učio o ulaganjima nakon što mu je rekao da napravi domaću zadaću.

Sacca je rekao Billu Simmonsu: "Sljedećih mjeseci telefon mi nije prestajao zvoniti usred noći. Kobe čita neki članak, gleda ovaj tvit, slijedi ovog tipa, zanima se za nešto, a ja stalno dobivam poruke, doslovno dvije ili tri svakog jutra. A žena me pita varam li je s Kobeom Bryantom i što se događa."

24. Slao je poruke uspješnim poslovnim ljudima u bilo koje doba, čak i u tri ujutro, da bi ih ispitivao.

"Opsesivni smo, ne bismo željeli raditi ništa osim onog što radimo. Tu nastaje opsesija, kad se o nečemu brineš 24 sata na dan", rekao je Bryant za ESPN.

25. Citat o tome kako bi želio da ga pamte: "Puno bi mi značilo da me se smatra čovjekom koji je nadmašio očekivanja. To znači da sam naporno radio i da sam iscijedio apsolutno sve iz sebe."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...