TRI PUT JE VIDIO ALIJU, TITA NIJEDNOM - O KNJIZI "GENERAL FIKRET MUSLIMOVIĆ": Muslimović, skomno penzionerski: "Bošnjaci su mnogo sigurniji dok sam ja živ, nego kad umrem!"

Samo čovjek koji je nepovratno lišen svakog doticaja sa stvarnošću, osoba kojoj su moralne vrline, smjernost, razboritost, samokritičnost, zaglavile u blatu rodnog sela ("u vrijeme kiša"), oficir bez stida, neokrznut minumumom skromnosti i razumijevanja za druge, da poštuje njhovu pamet i dostojanstvo, pa i čitalački ukus, u stanju je uputiti pruku "urbi et orbi", kakvu je Fikret Muslimović uputio u knjizi posvećenoj njegovom (narisoidnom) liku i (krivičnom) djelu.

  • Politika

  • 02. Feb. 2020  02. Feb. 2020

  • 2

Piše: SENAD AVDIĆ

Dugogodišnji sukob koji nesmanjenim intenzitetom traje između Fahrudina Radončića, medijskog tajkuna, lidera Saveza za bolju budućnost i aktuelnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, s jedne, i generala Armije BiH Fikreta Muslimovića, bivšeg savjetnika Alija i Bakira Izetbegovića, sa novinskih stubaca i sudskih klupa preselio se u knjige. "Dnevni Avaz", Radončićev "sačekuša-bilten", već mjesecima najavljuje ukoričena "do sada najopsežnija saznanja i dokumente o Fikretu Muslimoviću". Objavljena su  imena desetina sugovornika, ljudi iz politike, vojske, policije, privrede...koji su bili predmet istrage i "montiranih procesa" u organizaciji (sve)moćnog generala. 

 KAD SAM BIO MALI K*O ŠĆEPO

 Međutim,  u  ovaj sukob, kako neki upućeniji vole reći "dvije frakcije unutar KOS-a pod jednim krovom", i Fikret Muslimović je odlučio posegnuti za teškom, literarnom  artiljerijom. To mu nije bilo teško, jer je on prije prelaska u ugledni i prestižni  KOS JNA godinama bio školovani vojni artiljerac, nasljednik  čuvenog Jeremije Krstića iz evergrina  Predraga Živkovića Tozovca kojeg  je širom planete proslavio Goran Bregović. Sve je te detalje , pa i mnogo više, iz svoje pola stoljeća duge vojne biografije, ali i znatno dužeg običnog života, Muslimović otkrio u knjizi "General Fikret Muslimović" koja bi uskoro trebala izaći iz štampe. Knjiga je nastala kao intervju kojeg je penzinirani general dao izvjesnom Kemalu Giciću, a dijelovi knjige su objavljeni na također zagonetnom portalu "Global CIR", koji je i izdavač. Sve što do sada nije bilo poznato u životu  Muslimovića, od burne  rane mladosti, pa do također živahnih penzionerskih dana, uspio je iz njega "iscijediti" Kemal G. kako se autor pitanja i knjige ispovijesti potpisuje u razgovoru sa generalom Muslimovićem.

 Više je, ako se može zaključivati iz objavljenih ulomaka knjige,  detalja iz dječačkih dana, odrastanja, roditeljske pažnje, izvukao Kemal G. od proslavljenog generala, nego što je objelodanio France Bevk, pedantni književmi hroničar nestašluka malog Jože Broza iz Kumroveca , koji će kasnije imati nešto malo veći čin, maršalski, od bistrog i marljivog Fiće Muslimovića, đaka-pješaka iz Rašljeva pored Gračanice. "Radovali smo se vremenu bez padavina, jer je kiša donosila obilno blato, a snijeg posebno ako je dubok, dodatnu prepreku", prisjeća se tronuto, ali ipak generalski prisebno Muslimović, puput pokojnog Šabana Šaulića, koji je slične socijalno-infantilne motive opjevao u pjesmi "Lepi dani mog detinjstva/Malo hleba, al gladan ne ostah

alt

TITOVO BUDUĆE DOBA ŽIVJELI SMO SA ALIJOM

 Godinama kasnije,  kada je odrastao i izrastao, sa uspjehom završio sve vojne, ratne i druge škole, evocira zgusnute uspomene Muslimović, imao je ogromnu želju i još veću ambiciju da bude u blizini Predsjednika Josipa Broza Tita, bio se čak i prijavio za člana njegovog osiguranja, ali mu toj ambiciji nije udovoljeno.  Bio je priljen sačekati 15-20 godina da bi se približio jednom drugom Predsjedniku, Aliji Izetbegoviću. Ali, ovoga puta, bez konkursa i prijemnog ispita,  i ne  kao dio osiguravajućeg aparata, nego, bogme, kao savjetnik, najvažniji vojni ideolog, borac protiv kriminala i sekularizma, elspert za oblast džihada i zataškavanje ratnih zločina "svoga naroda"...

alt

 Fikret Muslimović u ispovijesti, neočekivano, prvi put u svom bogatom opusu,  otkriva da je Izetbegovića upoznao krajem 1991.godine, ne kaže kada i gdje, niti o čemu su razgovarali. Zamimljivo je da je od tog navodnog, bit će ipak izmaštanog razgovora sa budućim poslodavcem i zaštitnikom, do Muslimovićevog pristupanja Armiji BiH , sredinom aprila 1992.godine,  proteklo skoro pola godine. Zanimljivo je i to da je nekadašnji najmoćniji oficir KOS-a u Bosni i Hercegovini, posljednji pomoćnik komanda za bezbjednosti Sarajevskog korpusa JNA (komandant je bio zloglasni general Vojislav Đurđevac) od svih oficira KOS-a, mreže svojih suradnika raširene po medijima, džamijama, fakultetima, privredi, političkim strankama...odlučio raskrinkati samo jednog suradnika- Fahrudina Radončića. To jeste hvale vrijedno,   ali je, brat-bratu nedovoljno, premalo, skoro statistička greška.

 Poptuno je nevjerovatno, a uz to i zastrašujuće, sa kolikom ozbijnošću sebe doživljava i javnosti predstavlja rashodovani, umirovljeni, ali ne i primireni  general-prašinar  koji je odbrani BiH pristupio kada više nije imao gdje, koji je rat proveo smucajući se po podrumima i kabinetima, smišljajući spletke na čemu je radio dan-noć,  kako ponosno ističe  po 18 sati, za kojeg je  Aleksandar Vučić "kameni spavač". Koga je uopće briga za njegove završene škole, za njegove činove, pohvale, radne beležnice, predvečerja i i uranke...Ili  kome trebaju besmislice,. tipa  da mu  supruga potiče sa  Pešterske visoravni,  kojim je pištoljima bivao nagrađivan, kakvim diplomama i ordenima  odlikovan u JNA, za čije je babe zdravlje namjeravao studirati ekonomiju, filozofiju.alt

Ko to plaća, ko čita to ukoričeno samoljubivo memoarsko smeće, koga zanimaju njegove knjige kojih količinski ima više nego što su napisali svi komandanti i generali pobjedničke Jugoslovenske narode armije nakon Drugog Svjetskog Rata. Wesley Clark, valjda najpoznatiji general na svijetu u posljednje dvije decenije, svoja sjećanja na obimne ratove koje je vodio 90-ih i početkom 2000-ih  zapovijedajući američkom i vojnom silom  NATO Saveza,  od BiH, Kosova, Iraka..- sažeo je tek u jednu memoarsku knjigu na nekoliko stotina stranica. 

 alt

 ŽIVIO ŽIVOT FIKRETA MUSLIMOVIĆA

 Opskurnom obavještajcu i generanom šefu svih generala Muslimoviću  je malo dosadašnje tuce njegovih knjigoklepina da nam objasni svoj životni put, ratne podvige u vojsci. Onoj veličanstvenoj i nepobjedivoj vojsci koja je nakon tri i po godine njene izgradnje, rasta i osposobljenosti dopustila da se počini genocid nad narodom kojeg je štitila?! Možda bi jedina relevatntna i povijesno opravdana i moralno održiva Muslimovićeva knjiga mogla biti ona u kojoj bi objasnio,  kako je uspio, te mu zasluge ne može niko osporiti niti umanjiti,  jednu patriotsku, antifašističku, narodonoosloboilačku vojsku, kakva je trebala i morala biti Armija BiH, pretvoriti u vjersko-stranačku soldatesku, jednu od tri-četiri kleronacionalističke,  zakrvljene  vojne falange zaglavljene u kolopletu građanskog rata.

Samo čovjek koji je nepovratno lišen  svakog  doticaja sa stvarnošću, osoba kojoj  su moralne vrline, smjernost, razboritost, samokritičnost, zaglavile u blatu rodnog sela ("u vrijeme kiša"), oficir bez stida, neokrznut minumumom skromnosti i razumijevanja  za druge, da poštuje njhovu pamet i dostojanstvo, pa i čitalački ukus, u stanju  je uputiti pruku "urbi et orbi", kakvu je Fikret Muslimović uputio u knjizi posvećenoj njegovom (narisoidnom) liku i (krivičnom) djelu.

 

"Čitatelji ovog intervjua, i Vaše knjige o meni, odnosno građani koji su se identificirali sa vrijednostima svoje domovine BiH, trebaju znati da je u njihovu korist ako i ja, Fikret Muslimović budem zdrav i što duže  živ. Bit će sigurniji sa mnom, nego bez mene"poručuje glavni junak svoje knjige, kojeg je svako pismen pročitao ihi.hi davno. 

 

"Amin jarabi", već čujem kako kliče ordija njegovih sjedbenika, počasni stroj jarana iz Islamske

zajednice, širom džamija, mekteba i tekija, medresa i fakulteta, Iranskih kulturnih centara i Fahdovih zadužbina.  Dugačka je i čvrsta bila ruka KOS-a, tvrda, ali pravedna i bogobojazna!    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...