OD SUTRA ISPLATA PENZIJA PREKO TREZORA: Direktor PIO-a za "SB" pojasnio šta to znači za penzionere

Januarske penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra će prvi put biti isplaćene preko trezora, a ne kao do sada – putem Zavoda PIO/MIO.

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2020  04. Feb. 2020

  • 0

Januarske penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra će prvi put biti isplaćene preko trezora, a ne kao do sada – putem Zavoda PIO/MIO.

Naime, od 1. januara ove godine Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje prešao je na trezorsko poslovanje, te smo ovim povodom kontaktirali direktora ovog Zavoda Zijada Krnjića.

“Do zadnjeg momenta ćemo raditi na uređivanju informatičke aplikacije. Sve je uglavnom spremno, a neke stvari ćemo riješavati u hodu u narednim mjesecima, ali ne bi trebalo biti većih problema”, rekao je Krnjić za Slobodnu Bosnu.

Još jučer su, kako je rekao, prebacili trezoru 42 miliona za isplatu januarskih penzija koja bi trebala početi sutra.

Kako je i ranije znao isticati, likvidnost fonda za sada nije, niti misli da će biti ugrožena, te je naveo kako se dugoročne prognoze po ovom pitanju ne mogu davati.

Iako je došlo do promjena, njih penzioneri neće primijetiti niti mi u Zavodu, prokomentirao je Krnjić za Slobodnu Bosnu, navodeći kako će se penzije prema Zakonu isplaćivati na iste datume kao i do sada.

Podsjetimo, na mjesečnom nivou za isplatu penzija u FBiH potrebno je 185 miliona KM za trenutnih 424.009 penzionera. Najniža penzija koja se isplaćuje iznosi 371 KM, dok je najviša  2.174 KM, a zagarantovana 465 KM.

S. H.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...