AMERIČKI AMBASADOR ODLUČNO PORUČUJE: "Cilj nam je čist i zdrav zrak za građane Sarajeva i BiH"

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson pridružio se kampanji "Ne gušimo Sarajevo".

  • Društvo

  • 05. Feb. 2020  

  • 0

“Naš zajednički cilj je čist i zdrav zrak za građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, objavila je Ambasada SAD-a u BiH na svom Facebook profilu, uz video obraćanja ambasadora Nelsona.

Na početku videa, američki ambasador naglašava da u mnogim gradovima BiH smog predstavlja problem tokom zime, te da zagađen, toksičan zrak, poput zagađene vode i zemljišta, utječe na zdravlje ljudi.

“Stvarna mjerenja kvaliteta zraka predstavljaju prvi korak u rješavanju problema. Zato je naša Ambasada instalirala najbolji sistem za praćenje kvaliteta zraka u svojoj klasi i očitanja javno objavljuje na svojoj internet stranici i Twitteru. To smo učinili kako bismo utjecali na podizanje nivoa svijesti o posljedicama zagađenja zraka i podstakli građane i lidere da preduzmu mjere”, naveo je Nelson.


Ističe kako Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je stopa smrtnosti u BiH usljed zagađenja zraka veća nego u bilo kojoj drugoj evropskoj državi.

“Vrijeme je da građani ove informacije upotrijebe i zahtijevaju mjere za rješavanje ovog, sve većeg problema. Vrijeme je da lideri i kreatori politika počnu raditi u korist zdravlja građana u BiH. Ambasada SAD će nastaviti da zagovara neophodne reforme. Ali na građanima i njihovim političkim liderima je da realizuju ove reforme i primijene rješenja”, pocrtava Nelson.

Na kraju svog obraćanja, ambasador je na bosanskom jeziku građanima poručio: “Zajedno možete napraviti promjenu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...