OPET SE ZAKUHALO: Rusija u UN-u blokirala nacrt rezolucije o Libiji, sve zbog jedne „uvredljive“ riječi...

Rusija je u srijedu u Ujedinjenim narodima blokirala britanski nacrt rezolucije o Libiji, odbijajući, navode diplomate, riječ "plaćenik" u tekstu, zbog čega je malo vjerovatno da će Vijeće sigurnosti glasati do kraja sedmice

  • Svijet

  • 06. Feb. 2020  

  • 0

"Problematično je nekoliko članova rezolucije", rekao je novinarima ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja, ne ulazeći u pojedinosti, nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, koju je Moskva hitno zatražila.

"Odlučili smo nastaviti razgovore s drugim" partnerima u Vijeću sugurnosti, dodao je, prenosi Hina.

Rusija je nešto ranije prekinula postupak odobravanja teksta koji bi omogućio glasanje u četvrtak ili u petak.

Problemi zbog grupe 'Wagner'

Po dokumentima u koje je AFP dobio na uvid, Moskva traži da se riječ "plaćenik" u britanskom nacrtu zamijeni izrazom "strani teroristički borci" u članu u kojem se ističe "zabrinutost" Vijeća sigurnosti zbog njihove "sve veće prisutnosti u Libiji".

Od diplomatskog izvora se doznaje da je Velika Britanija, u razgovorima koji traju više od dvije sedmice, imala teškoća ne samo s Rusijom, nego i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tako je Washington zahtijevao da se u tekstu izričito spomenu "ruski plaćenici iz grupe Wagner", ali je poslije ublažio zahtjev i pristao samo na "plaćenike".

Rusiju već mjesecima optužuju da učestvuje u organiziranju dolaska hiljada plaćenika privatne ruske grupe "Wagner" u Libiju, koji se bore za odmetnutog generala Khalifu Haftara, koji od aprila pokušava zauzeti Tripoli, ali Moskva negira bilo kakvu umiješanost.

(SB / Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...