EVO ŠTA SE KRIJE IZA DODIKOVIH HITNIH IZMJENA IZBORNOG ZAKONA: Šta će se zapravo dogoditi sa izborom gradonačelnika Istočnog Sarajeva..

Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS predložio je izmjene i dopune Izbornog zakona Republike Srpske po hitnom postupku

  • Politika

  • 06. Feb. 2020  

  • 0

Prijedlog izmjena, koje će se naći već na idućoj sjednici parlamenta, odnosi se na samo jednu stavku – na način izbora i opoziva gradonačelnika grada, koji se sastoji iz više opština.

Pošto je Istočno Sarajevo jedini grad u Srpskoj koji u svom sastavu ima više opština, Klub SNSD predložio je takođe po hitnom postupku zakon o gradu Istočno Sarajevo.

U najkraćem, cilj je da gradonačelnika Istočnog Sarajevo građani biraju direktno na izborima, umjesto sadašnje prakse da se on bira indirektno u Skupštini grada. Takođe, opoziv bi bio identičan kao i u slučaju ostalih gradonačelnika.

– U gradovima koji imaju u svom sastavu više opština izbor i opoziv gradonačelnika vrši se na način i po postupku koji je predviđen ovim zakonom za izbor odbornika skupštine opštine odnosno izbor i opoziv načelnika opštine. Gradonačelnika iz stava 1 ovog člana biraju birači upisani u Centralni birački spisak opština u sastavu grada – piše u Prijedlogu izmjena Izbornog zakona.

Kaže se da je ovaj zakon potrebno donijeti po hitnom postupku s obzirom da izborni proces za lokalne izbore počinje već u maju 2020.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o gradu Istočno Sarajevo, ključan je član 16.

– Gradonačelnik je izvršni organ vlasti grada. Gradonačelnika biraju građani na opštim neposrednim izborima za period od 4 godine u skladu sa izbornim propisima. Gradonačelnik ima zamjenika koga bira i razrješava Skupština na prijedlog gradonačelnika. Prestanak mandata gradonačelnika i njegov opoziv prije isteka mandata sprovodi se u skladu sa zakonom i izbornim propisima – piše u Prijedlogu.

U obrazloženju predloženih zakona kaže se da je opravdano postaviti  pitanje legitimiteta gradonačelnika grada sa više opština ako je on izabran posredno, a ne direktno i na neposrednim izborima.

– Na isti način može se posmatrati i opoziv tako izabranog gradonačelnika pri čemu se odgovarajuće odredbe Izbornog zakona BiH i Republike Srpske utvrđene za opoziv načelnika primjenjuju samo za gradonačelnika grada koji u svom sastavu nema više opština dok se postupak opoziva gradonačelnika grada koji u svom sastavu ima više opština provodi na posredan način (glasanjem odbornika gradske skupštine) – kažu poslanici SNSD-a, a piše Srpskainfo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...