ADVOKATICA DRAGANA MEKTIĆA SE OBRUŠILA NA TUŽILAŠTVO: "Optužnica je nedvojbeno MONTIRANA"

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i aktuelni zastupnika SDS-a u Parlamentu BiH Dragan Mektić prisustvovao je jutros ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine o određivanju mjera zabrane. Mektić je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti čime je, kako navode iz Tužilaštva BiH, počinio kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH. Advokatica Dragana Mektića Senka Nožica kazala je da sve što se stavlja na teret njenom klijentu nema obilježja krivičnog djela.

  • Vijesti

  • 06. Feb. 2020  

  • 2

"Iz tog razloga smatram da je montirana. Svi vi znate vrlo dobro da je on veliki kritizer Tužilaštva i VSTV-a. Kada uzmete to u obzir, vrijeme kada je optužnica podignuta, vrijeme kada je navodno krivično djelo učinjeno, sa ovim prijedlogom da mu se zabrani da istupa u meidijima, onda se nedvojbeno izvlači jedini zaključak, a to je da je otpužnica montirana", kazala je Nožica.

Navela je da još uvijek nije počeo glavni pretres u ovom slučaju.

"Ovo je danas tek bio prijedlog po mjerama. Ja sam duboko uvjerena, zahvaljujuću Sudu BiH u koje imam puno povjerenje, zahvaljujući sudiji koja vodi ovaj postupak, da na ovakav jedan prijedlog može odgovoriti jedino na način da odbije sve prijedloge tužioca u odnosu na gospodina Mektića", poručila je advokatica.

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni su i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...