OVO PAS S MASLOM NE BI POJEO: Ne biste vjerovali šta je sve „ugroženi“ Dragan Lukač izjavio o Policiji Republike Srpske i borbi protiv terorizma….

Republika Srpska nikada neće pristati na oduzimanje njenih nadležnosti, a posebno kada je policija u pitanju, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a jedini garant njenog postojanja i stabilnosti, poručuje u intervjuu za “Glas Srpske” prvi čovjek MUP-a RS-a Dragan Lukač

  • Vijesti

  • 07. Feb. 2020  

  • 2

Lukač kaže da i danas ima pokušaja centralizacije BiH u mnogim oblastima, pa i pokušaja stvaranja jedinstvene policijske strukture, ali ističe da on nije tako otvoren i očigledan kakav je bio u nekom ranijem vremenu.

- Danas su ti pokušaji više podmukli, često perfidni i provlače se kao izgovor kroz različite integracione procese, što može biti i opasnije, ali MUP-a RS-a to na vrijeme prepozna i na svaki takav pokušaj u saradnji sa Vladom RS-a blagovremeno reaguje. Formiranjem novog Savjeta ministara očekujemo i veći stepen razumijevanja i bolju saradnju u ovom kontekstu - kaže Lukač.

Terorizam je globalni bezbjednosni izazov. Koliko je to prijetnja BiH i da li se u ovoj zemlji posvećuje dovoljno pažnje tom izazovu?

Terorizam jeste veoma ozbiljan globalni problem kojem u BiH jedino MUP RS-a ozbiljno pristupa još od trenutka kada smo prije pet godina formirali Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Nažalost, drugi dio BiH ne shvata ozbiljno ovaj problem iz različitih razloga i mi nemamo u BiH ozbiljnog sagovornika na ovu temu.

Kakva je saradnja policije RS-a sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i okruženju?

Saradnja sa drugim agencijama u BiH je zadovoljavajuća, ali svakako ima prostora za unapređenje. MUP RS-a već duže vrijeme ima jako dobru saradnju sa Srbijom i Slovenijom, ali u posljednje vrijeme se popravlja i sa drugim policijama iz okruženja i Evrope, a što govore i zajedničke međunarodne istrage, te hapšenja u BiH i u drugim državama.

Da li MUP RS-a dobija od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH podatke koje je dužna da mu dostavi?

Postoji određena razmjena informacija sa OBA, ali ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, jer još ne dobijamo informacije u vezi sa povratnicima sa sirijskog ratišta i drugim ekstremistima koji su u inostranstvu osuđeni za terorizam. Taj segment treba da bude popravljen kako bi se unaprijedila borba protiv organizovanog kriminala, a posebno borba protiv terorizma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...