A, NIJE U VAREŠU: Kanađani u komšiluku pronašli gotovo 20 tona zlata, vrijedi više od milijardu dolara…

Sadržaj zlata na tom mjestu, u prosjeku, iznosi oko tri grama po toni. Inače, ležišta s gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.A ispitivanja se i dalje nastavljaju.

  • Ekonomija

  • 07. Feb. 2020  

  • 0

Kanadska istraživačka tvrtka  "Medgold Resources" pronašla je u Južnoj Srbiji bogata nalazišta zlata, piše Telegraf.

Skoro 20 miliona tona zlata pronađeno je na nalazištima u neposrednoj granici s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom. Megold Risorsis, naime, ima licence za istraživanje na dva tamošnja područja - Donje Tlamino i Surlica Dukat. 

U okviru jednog projekta pronađene 19,3 tone zlata

U okviru projekta Tlamino pronašli su 19,3 tone zlata vrijednih nešto više od milijardu dolara. Sadržaj zlata na tom mjestu, u prosjeku, iznosi oko tri grama po toni. Inače, ležišta s gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.A ispitivanja se i dalje nastavljaju.

 

Istraživanja će se proširiti i na druge dijelove Srbije

Inače, "Medgold Resources" je u okviru istog projekta pronašao i sloj rude od oko 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni, i gotovo nevjerojatnih 193 grama po toni srebra. Njihov cilj je da postanu vodeći istraživači zlata u Srbiji te su najavili kako namjeravaju proširiti svoja istraživanja i na druge dijelove Srbije.
namjerava da proširi svoje aktivnosti i na druge dijelove Srbije. A istraživanja na jugu Srbije počela su još pedesetih godina kada su jugoslavenske državne tvrtke istraživale olovo i cink.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...