ODLAZEĆI I DOLAZEĆI MINISTRI: Hoće li kabinet Maria Nenadića biti kompetentniji od kabineta Edina Forte?

Slobodna Bosna donosi uporedne biografske podatke odlazećih i budućih ministara Vlade Sarajevskog kantona na osnovu kojih se može zaključiti da će perosnalni sastav kabineta Maria Nenadića biti mnogo iskusniji od kabineta Edina Forte.

  • Politika

  • 08. Feb. 2020  10. Feb. 2020

  • 2

Napokon je završena skoro dvomjesečna politička drama sa smjenom Vlade Sarajevskog Kantona. Premijer Edin Forto podnio je ostavku početkom sedmice, a time je i formalno pala vlada kojoj je bio na čelu nešto duže od godinu dana. Nova parlamentarna većina (SDA, SBB, DF) podijelila je resore i već je izašla sa imenima budućih ministara.

Naravno u ovom trenutku nemoguće je komparirati odlazeću i buduću vladu, ali je moguće dati nekoliko načelnih ocjena. Dojam je da je na strani nove vlade iskustvo i kompetentnost. Naime, ključna primjedba sasvim osnovana koja se odnosila na odlazeću vladu bila je vezana za nedostatak profesionalnog iskustva goleme većine ministara. Neki od njih nigdje nisu radili prije izbora za ministra, a neki su pak preuzeli resore u kojim nemaju doslovno nikakvog prethodnog iskustva. I odlazeći premijer Edin Forto u razgovoru za N1 priznao je da je najveća slabost njegovog kabineta bila pomankanje profesionalnog iskustva. 

Slobodna Bosna donosi uporedne podatke o bivšim i budućim ministrima u Vladi Kantona Sarajevo.

Uporedni pokazatelji

I budućoj, kao i u prethodnoj Vladi Kantona Sarajevo, dominiraju muškarci. Novi saziv Vlade Kantona Sarajevo kao i prethodni ima po tri ministrice. Sada će funkcije obavljati Mersa Kustura, Nihada Glamoč i Tea Mušić. Smijenjene su Lejla Brčić, Zineta Bogunić i Amela Sofić.

Novi saziv Vlade KS ima i nešto politički iskusnije kadrove, koji se već dokazali obavljajući različite funkcije. Prošli saziv Vlade KS imao je više politički i profesionalno neiskusnih kadrova, to su bili: Amela Sofić, Amel Kovačević, Malik Garibija, Adnan Šteta, Damir Filipović i Srđan Mandić.

U novom sazivu najveći broj ministara ima solidno profesionalno iskustvo u resorima koja će preuzeti. To osobito važi za "trenera ekipe" Maria Nenadića koji ima zavidno profesionalno iskustvo. Čak 22 godine  Nenadić je proveo na različitim pozicijama u izvršnoj vlasti. 

Novi saziv također ima nekoliko ministara sa skronim profesionalnim iskustvo. Tako će, primjerice, anonimni Goran Mačkić iz DF-a, koji živi u Banja Luci, biti novi ministar privrede. Osim Mačkića, nepoznata je i Tea Mušić, koja jedino profesionalno iskustvo ima kao vijećnica u Gradskom vijeću Grada Sarajevo. No, u odlazećem sastavu čak 6 od ukupno 12 ministara nije se moglo špohvaliti profsionanim iskustvom u struci. 

Novi saziv Vlade KS ima dva doktora nauka, dva magistra, pet funkcionera sa završenim fakultetima, dok za četiri osobe nisu dostupni podaci o stručnoj spremi.

Stari saziv Vlade KS imao je jednog doktora nauka, šest magistara, četiri sa završenim fakultetom, dok za jednu osobu nije poznato.

Premijer Kantona Sarajevo

alt

Edin Forto bio je premijer KS od 26. decembra 2018. godine do 5. februara 2020. godine. Član je Naše stranke, rodjen je 1972. godine u Sarajevu, završio je postdiplomske studije u SAD-u. Od 2003. do 2015. godine radio je u građevinskim preduzećima. Na Općim izborima 2014. godine osvojio je 1512 glasova, dobio je mandat u Skupštini KS, a bio je izabran kao delegat u Domu naroda FBiH iz reda ostalih

Fortu će na mjestu premijera KS naslijediti kandidat SBB-a Mario Nenadić. Rođen je 1964. godine u Sarajevu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Tokom rata bio je pripadnik Armije RBiH. Mario Nenadić već 22 godine radi u državnoj upravi, najvećim dijelom je radio kao pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice od 2000. do 2010. godine. Nenadić je praktično prošao sve stepenice od stručnog saradnika, inspektora, šefa odjela do pomoćnika ministra.

Ministarstvo pravde i uprave

alt

Bivša ministrica pravde i uprave Lejla Brčić je iz Naše stranke. Rođena je 1981. godine u Tuzli. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Radila je kao pravnica u sektoru predškolskog obrazovanja, finansijama i u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Bila je kandidatkinja Naše stranke za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo na lokalnim izborima 2016. godine no poražena je od strane Semira Efendića.

Njena nasljednica bit će Mersa Kustura iz SDA. O ovoj kandidatkinji malo se zna. Prije imenovanja za novu ministricu pravde i uprave, poznato je da je radila na poziciji sekretarke Uprave Općine Novi Grad Sarajevo.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša

alt

Bivši ministar Damir Filipović je bio kadar SDP-a. Rođen je 1986. godine u Sarajevu. Završio je Pravni fakultet u Travniku. Na proteklim izborima je bio kandidat SDP-a za Skupštinu KS, a obavljao je poziciju vijećnika od 2016. godine u Općinskom vijeću Ilijaš. U mandatu od 2012. do 2016. godine obavljao je poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Ilijašu.

Filipovića će na poziciji ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša naslijediti poznati sarajevski arhitekta Faruk Kapidžić iz SDA. Kapidžić je vlasnik arhitektonske firme "ADS studio" i njegovo najpoznatije djelo svakako je Avaz Twist Tower, a projektovao je i džamiju Kralja Fahda, zgradu ASA Grupacije itd.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture

alt

Bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić (Naša stranka), rođen je 1972. godine u Sarajevu. Po zanimanju je magistar ekonomskih nauka iz oblasti marketinga. Dosadašnji radni vijek proveo je u kompanijama KLAS, Sprind i Oslobođenje. Bio je pripadnik Armije RBiH.

Nihada Glamoč, kandidatkinja SDA, obnašala je funkciju direktorice Sarajevogasa od septembra 2014. do oktobra 2019. godine. Po zanimanju je magistrica ekonomije. Gotovo cijeli radni vijek provela je u Sarajevogasu.

Ministarstvo saobraćaja

alt

Bivši ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP)  rođen je 1980. godine u Mostaru. Dugo je radio u kompaniji Agrokor u okviru koje je bio direktor nekadašnje subsidijarne firme Velpro d.o.o. Sarajevo koja je likvidirana zbog bankrota. Bio je i izvršni direktor firme Konzum BiH d.o.o. Također, bio je i član uprave FK Velež. Prije izbora za ministra vodio je privatni restoran na Ilidži "Prava priča".

Štetu će na toj poziciji naslijediti Adi Kalem iz SDA. Kalem je rođen 1985. godine u Sarajevu. Magistrirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Dugogodišnji je uposlenik turske kompanije Cengiz Insaat, Ticaret ve Sanayi iz Istanbula, a radio je i na projektima od državnog značaja, poput izgradnje pojedinih dionica koridora Vc. Trenutno obavlja funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Hadžići.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

alt

Bivši ministar Admir Katica (Narod i pravda) rođen je 1975. godine. Magistarirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Zadnji radni angažman imao je na poziciji šefa Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova radio je kao savjetnik ministra za poslove policije od 2007. do 2010. godine. Od 2004. do 2006. godine radio je kao glasnogovornik Državne agencije za istragu i zaštitu BiH.

Njega će naslijediti Ismir Jusko iz SBB-a, koji trenutno obnaša funkciju ministra za boračka pitanja KS. Jusko je tako jedini ministar koji je preživio "pad vlade", ali će biti premješten na poziciju ministra unutrašnjih poslova gdje je već jednom bio angažiran od novembra 2015. do aprila 2016. godine. Jusko je rođen 1971. godine u gradu Züttlingen u Njemačkoj. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu.

Ministarstvo rada i socijalne politike

alt

Bivši ministar bio je Malik Garibija iz SDP-a BiH. Rođen je 1989. godine u Sarajevu. Magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Bio je angažiran na mnogim funkcijama unutar samog SDP-a ali nije imao prethodnog profesionalnog iskustva.

Na ovoj poziciji će ga naslijediti relativno nepoznata Tea Mušić iz SBB-a. Mušić trenutno obnaša funkciju vijećnice u Gradskom vijeću Grada Sarajevo.

Ministarstvo privrede

alt

Bivši ministar privrede bio je Haris Bašić iz stranke Narod i Pravda. Bašić je rođen 1974. godine u Sarajevu. Diplomirao je na poslovnoj ekonomiji u Pragu. Od 2015. do 2018. godine bio je ambasador BiH u Kraljevini Danskoj te nerezidentni ambasador BiH za Litvaniju I Latviju. Od 2010. do 2015. godine bio je savjetnik i šef Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Njega će naslijediti Goran Mačkić iz Demokratske fronte. Mačkić je rođen 1984. godine u Bosanskom Novom, po zanimanju diplomirani politolog. Vlasnik je pivnice u Banjoj Luci. Član je Predsjedništva Demokratske fronte. 

Ministarstvo finansija

alt

Odlazeći ministar Amel Kovačević je iz Naroda i pravde. Rođen je 1972. godine u Sarajevu. Prije preuzimanja ministarstva finansija, dugo je radio za BBI banku. Od 2010. do 2013. bio je ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini i Mongoliji. Školovao se u Maleziji gdje je stekao zvanje magistra ekonomije.

Jasmin Halebić iz SDA vraća se na poziciju ministra finansija KS gdje je već obnašao tu dužnost od marta 2015. do decembra 2018. godine. Prethodno je od januara 2014. do marta 2015. godine Halebić obnašao funkciju dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Halebić je po zanimanju doktor ekonomskih nauka. Rođen je 1974. godine u Konjicu.

Ministarstvo zdravstva

alt

Ministarstvo zdravstva ponovo je pripalo Demokratskoj fronti. Bivša ministrica Amela Sofić, članica je DF-a. Rođena je 1964. godine u Zenici. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu doktorirala je 2012. godine. Predaje na katedrama za radiologiju i nuklearnu medicinu medicinskih fakulteta na univerzitetima u Tuzli i Sarajevu. Autorica je 26 naučnih radova objavljenih u referentnim međunarodnim naučnim časopisima. Članica je Udruženja radiologa Bosne i Hercegovine i Evropskog udruženja radiologa.

Mesihović je rođen u Sarajevu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na kojem je izabran za redovnog profesora. Profesionalno se usavršavao u najrelevantnijim inostranim centrima iz oblasti gastroeneterohepatologije. Autor je nekoliko univerzitetskih udžbenika i monografija te velikog broja stručnih i inaučnih radova. Obavljao je funkciju šefa Klinike i Instituta za gastoreneterohepatologiju KCUS-a. Bio je generalni direktor KCUS-a, te ministar zdravstva FBiH.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade

alt

Bivša ministrica Zineta Bogunić (Narod i pravda) rođena je 1956. godine u Šipovu. Po zanimanju je magistrica ekonomije. Rat je provela u Armiji RBiH kao analitičar u Službi vojne bezbjednosti. Ima čin natporučnice. Najveći dio radnog vijeka provela je u prosvjeti. Najduže je ostala na poziciji direktorice Osnovne škole Čengić Vila I, od 1998. do 2015. godine.

Novi ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić dolazi iz SBB-a. Krivić je zaposlen kao glavni inspektor za obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS. Ranije nije obnašao političke funkcije.

Ministarstvo kulture i sporta

alt

Mirvad Kurić od 2015. godine obnaša funkciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Prije svog ministarskog mandata, u septembru 2015. godine imenovan je za v.d umjetničkog direktora drame u Narodom pozorištu u Sarajevu. Kurić je 2014. godine na općim izborima izabran  za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH ispred SBB-a. Rođen je u 1972. godine u Tuzli, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Prištini.

Kurića će naslijediti kandidat SDA Emir Hadžihafizbegović. Emir je jedan od poznatijih savremenih bosanskohercegovačkih glumaca. Rođen je 1961. godine u Tuzli. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 1986. godine. Profesor je glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, a već je bio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo od 2007. do 2011. godine.

Ministarstvo za boračka pitanja

alt

Senad Hasanspahić, kao kandidat SDA, će naslijediti Ismira Jusku iz SBB-a, koji prelazi na poziciju ministra unutrašnjih poslova. Hasanspahić je u mandatu od 2014. do 2018. godine bio kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture. Po zanimanju je profesor sociologije, a veći dio radnog staža stekao je u Općini Vogošća. Rođen je 1965. godine u Sarajevu.

(K.S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...