NOVA POLITIČKA KRIZA JE NEIZBJEŽNA: Dodik ne odustaje od imenovanja Ćuluma, iz RS-a optužuju SDA i HDZ za šurovanje…

Darko Ćulum ostaje kandidat za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i srpski članovi Vijeća ministara BiH insistiraće na njegovom imenovanju na tu funkciju bez dovođenja u vezu sa izborom direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH

  • Politika

  • 08. Feb. 2020  

  • 1

Prema tvrdnjama jednog od funkcionera iz RS-a na nivou BiH, ne postoji nikakva prepreka za imenovanje Ćuluma za čelnog čovjeka SIPA-e, niti potreba da se to pitanje ne rješava.

- Funkcija direktora SIPA pripada Srbima, jer postoji nepisani dogovor da se na čelu SIPA, OBA i Granične policije BiH uvijek nalaze predstavnici različitih naroda. U ovom trenutku je to narušeno, jer je donedavni direktor SIPA Perica Stanić napustio funkciju radi odlaska u penziju i tom institucijom rukovodi Hrvat Đuro Knežević, dok se na čelu OBA nalazi Osman Mehmedagić Osmica, a direktor GP je Kneževićev sunarodnik Zoran Galić. Zato se opstruisanjem Ćulumovog imenovanje ne krši samo politički dogovor, već i narušava nacionalni balans, što nikada nije dobro u BiH - objašnjava neimenovani sagovornik „Glasa Srpske“, dodajući da nisu utemeljeni medijski napisi da će biti raspisan novi konkurs.

On ističe da insistiranje iz SDA da se imenovanje Ćuluma vrši u paketu sa izborom direktora OBA, odnosno reizborom Mehmedagića na tu funkciju predstavlja politički bezobrazluk.

- Osmica ostaje na čelu OBA dok se ne izabere novi direktor, tako da izbor direktora SIPA-e nema apsolutno nikakve veze sa njegovom pozicijom, niti bi imenovanje Ćuluma ugrozilo njegovu funkciju. Naprotiv, novim predstavnicima iz RS-a na nivou BiH u interesu je da se riješi i pitanje novog rukovodstva OBA, jer žele na funkciju zamjenika direktora da imenuju drugu osobu umjesto Trifka Buhe koga smatraju bliskim Mladenu Ivaniću - tvrdi isti izvor.

On dodaje da je zbog toga politički neodgovorno insistiranje SDA da se ta dva imenovanja povezuju, ističući da nije isključeno da to rade u dosluhu sa HDZ-om BiH, jer Đuro Knežević slovi kao kadar blizak toj stranci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...