NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO; BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U NOVIM PROBLEMIMA: Brisel oprezan u vezi s Lajčakovim imenovanjem, sve zbog…

Iako regionalni mediji pišu da je imenovanje Miroslava Lajčaka, ministra spoljnih poslova Slovačke i bivšeg visokog predstavnika u BiH, za specijalnog predstavnika EU za razgovor Beograda i Prištine skoro gotova stvar, "Nezavisnim" je iz nekoliko izvora rečeno da još ništa nije odlučeno

  • Politika

  • 08. Feb. 2020  

  • 2

Naime, iako većina nije protiv Lajčaka, problem bi, kako se saznaje, moglo predstavljati to što bi on bio drugi evropski predstavnik koji bi se pitanjem Kosova bavio iz vizure zemlje EU koja ne priznaje njegovu nezavisnost.

Lajčak je, navodno, imao nekoliko razgovora na visokom nivou s njemačkim zvaničnicima i da je uspio uvjeriti Nijemce da ta činjenica neće omesti njegovu nepristrasnost, ali da postoje određena razmišljanja da je dovoljno to što je Joseph Borell, novi visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost, iz Španije, odnosno zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Sagovornik „Nezavisnih“ kaže da je manji skandal na nivou EU izbio kada se pojavila vijest da će Španija bojkotovati samit EU - zapadni Balkan u maju u Zagrebu zbog prisustva Kosova, te da je nakon te vijesti uslijedilo "peglanje" odnosa unutar EU, te javna izjava španskih zvaničnika da samit ta zemlja, ipak, neće bojkotovati.

Drugi sagovornik ističe da je EU trenutno najbliža opciji da uopšte ne bude imenovan specijalni predstavnik, iako se o tome intenzivno razmišljalo.

Što se tiče Kosova, oba sagovornika ističu da je, nakon povlačenja američkih snaga iz Sirije, i Rusija indirektno iskazala spremnost da ne blokira previše po pitanju kosovskog rješenja, ali niko nam nije mogao eksplicitno potvrditi da je postignut bilo kakav dogovor. Obojica se, pak, slažu da je Sirija, poslije Ukrajine, najvažniji ruski spoljnopolitički interes, te da je to pitanje bitnije od zapadnog Balkana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...