CRNO SE PIŠE VUČIĆU: Četvrtina stanovništva nedostaje, uskoro za njega neće imati ko da glasa, A PRAVI STAMPEDO SE OČEKUJE VEĆ U...

AP navodi primjer sela Blagojev Kamen, na istoku Srbije, koje je imalo 200 porodica, školu, ljekara i prodavnicu, a šest decenija kasnije u njemu živi samo osam ljudi.

  • Regija

  • 08. Feb. 2020  08. Feb. 2020

  • 0

Broj stanovnika Srbije će se do 2050. godine spustiti na 5,8 miliona, što će biti pad od 25 posto u odnosu na 1990. godinu, navodi Associated Press, pozivajući se na podatke Svjetske banke.

Uz konstataciju da se promjene stanovništva događaju na cijelom Starom kontinentu, tvrdi se da se problem drugačije ispoljava u Srednjoj i Istočnoj Europi, gdje niski prirodni priraštaj, karakterističan i za razvijene države, prati iseljavanje stanovništva.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Fond UN za stanovništvo su formirali tim od sedam međunarodnih stručnjaka, koji su prošlog mjeseca posjetili Srbiju.

Austrijski ekspert Wolfgang Lutz je ocijenio da je, u odnosu na smanjenje stanovništva, za Srbiju veći problem obrazovni profil ljudi koji napuštaju zemlju.

"Odlaze bolje obrazovani, obučeni, bolje motivisani ljudi, što predstavlja odliv ljudskog kapitala", izjavio je Lutz.

Kako bi ilustrovao ozbiljnost situacije, AP navodi primjer sela Blagojev Kamen, na istoku Srbije, koje je imalo 200 porodica, školu, ljekara i prodavnicu, a šest decenija kasnije u njemu živi samo osam ljudi.

Dodaje se da se sa sličnim problemom suočava i Hrvatska, koja je kao prioritet odredila suočavanje sa demografskim izazovima, pošto više od 15 posto stanovništva živi u inostranstvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...