MATTHEW PALMER ZVONI NA UZBUNU, AMERIKANCIMA JE DOSTA SVEGA: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera po pitanju Zapadnog Balkana…

Sjedinjene Američke Države polažu velike nade da će Evropska unija otvoriti pristupne pregovore sljedećeg mjeseca sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da će evropski put tih zemalja smatrati neophodnim, rekao je za bugarski servis Radija Slobodna Evropa specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer

  • Politika

  • 11. Feb. 2020  11. Feb. 2020

  • 16

"Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje sa kojim će se Evropski savjet suočiti na sastanku u martu jeste da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekao je Palmer. 

On je naveo da se SAD nadaju da će odgovor na to pitanje biti da.

"Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu", istakao je Palmer.

Zabrinutost zbog Rusije

Palmer je izrazio je zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana i "pokušaja potkopavanja međunarodne podrške" za, sada, jednogodišnji sporazum Sjeverne Makedonije i Grčke koji je okončao dvadeset sedmogodišnji spor dvije zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO.

"Zabrinuti smo zbog ruskih namjera po pitanju Zapadnog Balkana", rekao je Palmer i ukazao na ruske napore da potkopaju podršku Prespanskom sporazumu Atine i Skoplja kao još jedan primjer zloćudnih aktivnosti ruske države.

Dodao je i da Rusija "preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podijeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...