MAKEDONCI NE ČASE ČASA: Parlament Sjeverne Makedonije unaprijed ratificira sporazum sa NATO savezom, sve zbog…

Parlament Sjeverne Makedonije danas će održati sjednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda ratifikacija sporazuma sa NATO-om i to unaprijed, zbog raspuštanja uoči parlamentarnih izbora, prenosi Beta.

  • Regija

  • 11. Feb. 2020  

  • 0

Na plenarnoj sjednici, zakazanoj za 15 sati, govorit će i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Zbog najavljenog predizbornog raspuštanja parlamenta krajem sedmice, bit će napravljen presedan i finalni dokument za pristupanje NATO-u će biti ratifikovan prije nego što posljednja zemlja članica Alijanse, a to je Španija, potvrdi Protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u. Ratifikacija će imati odgođeno djelovanje.

Prijedlogom zakona za ratifikaciji sporazuma, koji je vlada u Skoplju usvojila 28. decembra 2019. godine, predviđeno je da Sporazum o pristupanju NATO-u "stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu i da bude deponovan u Washingtonu do dana kada Španija ratifikuje Protokol o stupanju Sjeverne Makedonije u punopravno članstvo u Alijansi".

Iskustva Crna Gore

Ideju za uslovnu ratifikaciju prva je u javnosti iznijela makedonska opozicija, pozivajući se na iskustvo Crne Gore, koja je dokumente nophodne za članstvo u NATO-u ratifikovala u aprilu 2017, dok su Holandija i Španija tek sljedeći mjesec ratifikovale protokol za članstvo te zemlje u Alijansi.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedištu Alijanse u Briselu u februaru prošle godine i do sada ga je ratifikovalo 28 država, dok je Španija, nakon formiranja vlade, odmah počela taj proces, ali zbog kompleksnosti neće biti završen prije raspuštanja parlamenta u Skoplju.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...