TEGELTIJA OPTIMISTIČAN PRED SASTANAK U BIJELJINI: Očekujem ubrzanje reformi

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da se na predstojećem dvodnevnom radnom sastanku u Bijeljini neće donositi nikakve važne odluke, ali da poslije njega očekuje ubrzanje reformi u BiH.

  • Politika

  • 11. Feb. 2020  

  • 0

"Ovo je radni sastanak na dosta visokom nivou i nadam da će poslije toga biti ubrzane neke reforme koje su definisane socio-ekonomskim reformama do 2022. godine", rekao je Tegeltija novinarima tokom posjete Bijeljini.

Prema njegovim riječima, na dvodnevnom skupu u Bijeljini, čiji je domaćim Evropska komisija, analiziraće se načini sprovođenja socio-ekonomskih reformi do 2022. godine.

"Na tim sastancima neće se donositi nikakve važne odluke, samo će biti analizirano u kojem pravcu se kreće ono što definisano u tim smjernicama i mjerama, što su usvojile vlade entiteta i Vijeće ministara", kaže Tegeltija.

On je dodao da Vijeće ministara u ovom procesu ima uglavnom koordinišuću ulogu među vladama entiteta.

Zajednički radni sastanak o socio-ekonomskim reformama šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera sa predstavnicima EU, kreatorima politika u BiH i ključnim međunarodnim partnerima biće u naredna dva dana održan u Etno-selu "Stanišići".

Iz Delegacije EU su najavili da su izjave za medije predviđene sutra u 10.45 sati.

Zajednički radni sastanak u Bijeljini održava se nakon što su entitetske vlade usvojile paket socio-ekonomskih reformi u oktobru prošle godine, koji je Vijeće ministara usvojilo u januaru.

Kao krajnji ciljevi su navedeni poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanje rasta i konkurentnost, depolitizovanje javnih poduzeća, reformisanje sistema zdravstvene zaštite i omogućavanje boljih prilika za mlade, žene i osjetljive kategorije stanovnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...