ERDOGAN ŽESTOKO UDARA NA ASSADA: Turska vojska objavila sve, neutralizirana 51 meta, uništeni tenkovi...

U artiljerijskom napadu režimskih snaga u Idlibu, u ponedjeljak, pet turskih vojnika položili su živote kao šehidi, dok ih je pet ranjeno, javlja Anadolija

  • Svijet

  • 12. Feb. 2020  

  • 0

U Idlibu je neutralizovan 51 element režima, uništena dva tenka, protivavionski položaj i skladište municije, te zaplijenjen jedan tenk, podaci su Ministarstva odbrane Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Prema posljednjim informacijama iz regije Idlib, neutralizovan je 51 element režima, uništena su dva tenka, protivavionski položaj i skladište municije, te zaplijenjen jedan tenk", saopćeno je na Twitteru Ministarstva odbrane Turske. 

U artiljerijskom napadu režimskih snaga u Idlibu, u ponedjeljak, pet turskih vojnika položili su živote kao šehidi, dok ih je pet ranjeno. Režimske snage intenzivno izvode artiljerijske napade na snage koje su u regiju poslane kako bi spriječile sukobe u Idlibu, osigurale granice, te spriječile daljnje migracije i humanitarnu krizu.

Turska je od 2016. pokrenula nekoliko antiterorističkih operacija na sjeveru Sirije kako bi onemogućila formiranje terorističkog koridora: "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (oktobar 2019.).

Smještena na sjeverozapadu Sirije, provincija Idlib, uporište je opozicionih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011. godine. Trenutno je utočište za oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koje su iz domova širom Sirije protjerale režimske snage.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage režima Bashara al-Assada i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...