VUČIĆEVI TABLOIDI NASTAVLJAJU DEMONIZACIJU SARAJEVA: "Vlasti u Sarajevu spremaju 'posmrtni genocid' nad Srbima"!

Naakon beogradske Politike, u Vučićev Informer piše o navodnim naamjeramma sarajevskih vlasti da prekopaju između 12.000 i 13.000 grobova, mahom pravoslavnih, na sedam sarajevskih grobalja, što će se desiti čim bude usvojen zakon koji tako nešto omogućava.

  • Društvo

  • 16. Feb. 2020  16. Feb. 2020

  • 5

Usvajanje zakona, kako piše Informer,  očekuje se uskoro. Ako vlasti sarajevskog kantona učine tako što i ako nestane 13.000 srpskih grobova sa sarajevskih grobalja, nestaće i poslednje svjedočanstvo da su Sarajevo naseljavali i Srbi. Infrmer piše da je prema posljednjem predratnom popisu stanovnika, u Sarajevu je živjelo oko 150.000 Srba. 

U planu da se prekopa 13.000 srpskih grobova, prema rečima banjalučkog analitičara Anđelka Kozomare, nije problem prozrijeti zlu namjeru za izvršavanje posmrtnog genocida nad Srbima u Sarajevu.

- Bošnjaci svoju nacionalnu politiku planiraju dugoročno i njihova strategija je da efekti sadašnje politike budu vidljivi i najefektniji za nekoliko decenija. Nakon što su tokom rata istrijebili Srbe iz Sarajeva, oni su odugovlačili, razvlačili i podmetali istrage o zločinima nad Srbima u Sarajevu. Prikrivali su logore koji su bili najstrašniji u BiH - komentariše Kozomara. 

On napominje da su sve to što on govori nedavno priznali i međunarodni eksperti Crvenog krsta, koji su tokom rata boravili u Sarajevu. 

- Sve su uspjeli da zataškaju, svu istinu o ratu u BiH i sada im je potrebno da prikažu novim generacijama da Srbi uopšte nisu živjeli u Sarajevu, a to je najefektnije ako počiste njihova groblja, ako unište sve pokazatelje da su Srbi vjekovima živjeli u Sarajevu, da su tu sahranjivani i da imaju spomen obeležja - ističe Kozomara. 

Sprovođenje plana počelo prije tri godine

Namjeru da prekopaju srpske grobove, vlasti sarajevskog kantona obznanile su još prije tri godine, kada su na nekoliko hiljada nadgrobnih spomenika na groblju Bare osvanule naljepnice sa pozivom porodicama da se jave preduzeću "Pokop", koje upravlja sarajevskim grobljima.

Prema tvrdnjama portparola "Pokopa" Najde Vranić Beširević, tada su naljepnice stavljene na osnovu odluke Skupštine grada Sarajeva iz 2010. godine, prema kojoj je definisano da se "grobno mjesto ili grobnica mogu prekopati po isteku deset godina od dana sahrane, u slučaju da nisu održavani ili da se za njih ne plaća naknada", koja godišnje iznosi oko 400 eura.

Beširevićeva je za beogradsku Politiku izjavila da u međuvremenu nije prekopan nijedan grob, kao i da naljepnice od prije tri godine nemaju veze sa neplaćanjem, već sa prikupljanjem podataka za djelimično uništenu arhivu "Pokopa".

Međutim, i dalje ostaje otvoreno pitanje kako će se sprovoditi najavljeni zakon, koji "Pokopu" daje mogućnost da uništi jedina svjedočanstva o postojanju Srba u Sarajevu tokom vjekova, zaključuje Informer. 

Reakcija "Pokopa"

Nakon pisanja beogradske "Politike" i huškačkog teksta pod naslovom "Sarajevska vlast protjeruje i mrtve Srbe", u kojem je napisano da se prekopava 13.000 srpskih grobova na devet grobalja u Kantonu Sarajevo, potražili smo odgovor u nadležnom kantonalnom preduzeću "Pokop".

Izvršni direktor za pogrebnu djelatnost i tehničke poslove u KJKP Pokop Asmir Hodžić u izjavi za "Slobodnu Bosnu" rezolutno tvrdi da je tekst beogradske Politike sraman i da nikada niko na groblju Bare nije ekshumiran zbog neplaćanja održavanja groblja.

alt

Kategorično je kazao da je čista laž da se Srbi protjeruju sa grobalja u Kantonu Sarajevo i da  nikada niko nije ekshumiran te da je to što piše Politika čisti fašizam.

"Mi redovno vršimo ekshumaciju onda kada porodica želi da se proširi ili produbi grobnica za ukop novih članova. Uvijek radimo u skladu sa procedurama. Pred punom odgovornošću tvrdim da nikada niko nije ekshumiran ako procedure nisu ispoštovane", veli Hodžić. 

Rekao je da je Politici bolje da se bavi pričama o ekshumacijama po Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu, a da se Sarajeva okane.

Podsjećamo da iza čitave priče stoji predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić.

“To rade oni koji se često pozivaju na multietničnost i demokratiju. Njihova namjera je da nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogobrojnih Srba, unište i grobove njihovih umrlih. Nema, naravno, reakcije predstavnika međunarodne zajednice u BiH", rekao je za Politiku Stevandić.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...