MACRON ZABRINUT: Vidljive investicije u Srbiji nisu evropske već kineske i ruske

Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji i pohvalio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da sjajno radi svoj posao.

  • Regija

  • 16. Feb. 2020  

  • 0

Macron je to naveo na panelu, koji je vodio njemački diplomata Volfgang Išinger, dok je govorio o tome da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu.

Makron je rekao da podržava strateški cilj da se zemlje Zapadnog Balkana čvrsto zadrže u Evropi, ali je upitao da li je aktuelna metodologija dobar način da se ostvari taj cilj.

"Veoma poštujem predsjednika (Srbije Aleksandar) Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa", rekao je Makron.

Podsjetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja i upozorio da će za dvije godine "ljudi reći kako je vrijeme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom".

Francuski predsjednik je poručio da EU mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, ako želi da uključi Balkan u Evropu i naglasio da Francuska već mijenja politiku u tom pravcu.

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...