BURNO U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: Donijeta odluka o raspuštanju Parlamenta

Parlament Sjeverne Makedonije jednoglasno je danas donio odluku o raspuštanju, uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 12. aprila.

  • Hronika

  • 16. Feb. 2020  16. Feb. 2020

  • 2

Odluku o raspuštanju Sobranja, za koju je glasalo 108 poslanika, podnio je predsjedavajući Talat Xhaferi, koji je rekao da je danas krajnji rok za raspuštanje parlamenta, o čemu se ranije konsultovao sa Državnom izbornom komisijom (DIK), prenosi portal "Plus-info".

"Odgovor DIK-a bio je da oni mogu da obezbijede odgovarajući tok procesa u roku od 55 dana od raspuštanja parlamenta zbog činjenice da su prijevremeni izbori povezani sa činom raspuštanja Skupštine, a ne političkim odlukama", rekao je Xhaferi.

Prethodno su poslanici izglasali Zakon o javnom tužilaštvu sa 80 glasova "za", šest "protiv" i bez uzdržanih, navodi Telma.

Međutim, na počeku sjednice, za usvajanje zakona glasala su samo 74 poslanika, pa ga je Xhaferi poništio zato što, kako je naveo, nije vidio da je poslanik Demokratske obnove Makedonije (DOM) Liljana Popovska tražila da se obrati.

To je dovelo do protesta VMRO-DPMNE, ali je Xhaferi dozvolio Popovskoj da se obrati.

Nakon izglasavanja zakona, Nikola Micevski iz VMRO-DPMNE uzvikivao je "kriminalci, kriminalci" i poručio da je trebalo da bude prihvaćeno prvo glasanje.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...