BORELL POTVRDIO SUMNJE: "Radimo na imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova"

Visoki Predstavnik Evropske Unije za vanjsku politiku i bezbjednost, Joseph Borell je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da se radi na imenovanju specijalnog predstavnika ili izaslanika koji će se direktno baviti dijalogom između Srbije i Kosova.

  • Regija

  • 16. Feb. 2020  

  • 1

“Nama je potreban neko ko zna region, ko je iskusni diplomata i spreman je da se angažuje. Ovo je posao koji zahtijeva angažovanje 24 sata dnevno, i to svaki dan. Nije ovo pitanje koje se tretira samo u toku jednog vikenda”, izjavio je Borell za RSE u Minhenu gdje učestvuje u radu Minhenske bezbjednosne konferencije.

Šef evropske diplomatije nije želio da spominje ime osobe koja će se baviti pitanjima u regionu. Međutim na pitanje da li će ta osoba biti iz Slovačke, on je odgovorio sa “možda”.

Podsjetimo, slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak je najozbiljniji kandidat za budućeg EU predstavnika ili izaslanika. I Lajčak je dan ranije za RSE potvrdio da “ima nekoliko ponuda koje analizira te će javnost blagovremeno obavijestiti o tome” ali nije želeo da potvrdi da ove ponude podrazumijevaju njegovo ponovno angažovanje na Balkanu.

Visoki EU predstavnik, Joseph Borell je istakao da dijalog između Srbije i Kosova nema alternativu ali da to zahtijeva angažovanje strana.

“Dijalog teba da se odvija među njima. Mi ga nećemo diktirati. Oni treba da razgovaraju međusobno kako bi postigli sporazum među njima. Mi im možemo pomoći, mi im se možemo pridružiti, možemo stvarati podsticaje, ali mi ne možemo zauzeti mjesta niti Srba niti Kosovara”, poručio je Borell.

(RSE / SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...