OSTVARUJU SE NAJCRNJE SLUTNJE ANGELE MERKEL: Zbog sporazuma dvije velesile Njemačka gubi čak 4,5 milijardi dolara...

Nedavno dogovoreni privremeni sporazum SAD-a i Kine o zaustavljanju trgovinskog rata teško će pogoditi Njemačku, objavio je jučer kielski Institut za svjetsko gospodarstvo (IfW)

  • Svijet

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 0

„Kao rezultat preusmjeravanja trgovine, njemački će izvoz robe u Kinu iduće godine vjerojatno pasti za gotovo 4,5 milijardi dolara, pogotovo u industrijama poput automobilske, zrakoplovne i industrijskih strojeva”, stoji u priopćenju Instituta.


Dodali su kako će samo brazilski uzgajivači soje zabilježiti jači udar te da će im izvoz u Kinu pasti za pet milijardi dolara zbog američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Kao dio sporazuma, Kina se obvezuje da će uvesti američku robu u vrijednosti od oko 200 milijardi dolara i zbog toga će odustati od proizvoda iz drugih zemalja, napomenu je predsjednik IfW-a Gabriel Felbermayr.

Felbermayr: SAD ima jednostranu korist, dok Kina i treće zemlje gube

 „S druge strane, sporazum donosi štetu ostalim kineskim trgovinskim partnerima, čiji uvoz sada zamjenjuju američki proizvodi i koji u velikoj mjeri gube tržišni udio u Kini”, dodao je. 

IfW očekuje da će njemačka proizvodnja biti najviše pogođena. Očekuje se da će taj sektor u 2021. godini u Kinu izvesti 4,3 milijarde dolara manje robe, u usporedbi sa scenarijem bez trgovinskog rata i bez privremenog sporazuma.

Felbermayr tvrdi da je sporazum upitan na nekoliko razina.„SAD ima jednostranu korist, dok Kina i treće zemlje gube.

Jasno krši pravila WTO-a i ostavlja mnoga pitanja neodgovorenima, poput onoga što se događaj ako Kina ne ispuni svoje uvozne obveze”, kaže.Privremeni sporazum, poznat kao trgovinski sporazum „prve faze”, omogućio je da obje zemlje povuku carine u namjeri da zaustave dvogodišnji trgovinski rat, prenosi Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...