CIONIZAM, LAŽ I PRAVA ŽENA ZA SVE TO: Paralelna diplomatija Ivanke Trump u arapskom svijetu i uloga zeta predsjednika SAD-a

Novo putovanje u inozemstvo za Ivanku, kćer i savjetnicu predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa. Još jednom je njezino opredjeljenje usmjereno na ženski svijet i emancipaciju žena na mjestima gdje im prava nisu zagarantirana, kako ona tvrdi. Ivanka Trump boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi sudjelovala na Globalnom forumu žena u Dubaiju, gdje je upoznala poduzetnike zaljevske zemlje i posjetila neke od najpoznatijih mjesta u glavnom gradu...

  • Svijet

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 1

Trumpova kći i savjetnica posjetila je „Louvre“ u Abu Dabiju i Veliku džamiju šeika Zayeda. Kako prenosi Bloomberg, kasnije se susrela s prestolonasljednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zayedom al Nahyanom.

U arapskom „Louvreu“ je Ivanka Trump s poslovnim ženama i vladinim dužnosnicima razgovarala o ekonomskoj emancipaciji žena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dužnosnici su bili Reem Al-Hashemi, ministar za međunarodnu suradnju, Noura Al-Kaabi, ministrica kulture i razvoja znanja, te Sarah Al-Amiri.

Dvoje senatora, republikanac Lindsey Graham i demokratkinja Jeanne Shaheen, pripremaju nacrt zakona kojim će podržati napore Ivanke Trump koja se “bori za prava žena širom svijeta, jer je osnaživanje žena prioritet u vanjskoj politici Sjedinjenih Država“.

Uz odobrenje ovog dvostranačkog zakona, State Department će osnovati i Ured za žensku emancipaciju, koji će, baš kao sva njegova tijela, djelovati u koordinaciji s nevladinim udrugama na terenu i „promicati američke interese“.

Zakon Graham-Shaheen mora odobriti i Senat pod vodstvom republikanaca i Zastupnički dom pod kontrolom demokrata, a onda ga može potpisati predsjednik. Ovo bi bio nesporni uspjeh za Donaldovu kćer, koja je u više navrata pokazala da može vršiti utjecaj na oca u odlukama u vanjskoj politici. Ali  ne zaboravilo da je Ivanka trump i supruga ozloglašenog cionista i takođšer savjetnika Donalda Trumpa, Jareda Kuchnera. Kako bi bilo nezgodno da radikalni cionist i zagovornik širenja židovske države do „povijesnih granica zemlje Izraelove“ dolazi službeno među Arape, Bijela kuća se odlučila za ovaj igrokaz s Ivankom Trump i nekakvom

“Inicijativom za globalni razvoj i ženski prosperitet”, s kojom je Ivanka 2019. godine putovala u Etiopiju, Obalu Slonovače, Maroko, Argentinu, Kolumbiju, Paragvaj.

Bijela kuća navodi kako je uloga Ivanke u Trumpovoj administraciji „tijekom posljednjih nekoliko godina bila je usmjerena na žensko obrazovanje i ekonomsko osnaživanje, te na njihove obitelji, kao i otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast kroz stručno osposobljavanje“.

Dok se njezin suprug Jared Kushner, viši predsjednikov savjetnik, fokusira na pitanja unutarnje i vanjske politike, Ivankina se uloga prvenstveno fokusirala na domaća pitanja, a koji je bio pravi razlog posjete UAE možemo samo nagađati.

U napadu kojeg je naredila Bijela kuća na bazu Shayrat u Siriji 7. travnja 2017. godine je Ivanka Trump igrala vodeću ulogu. Kao što je sin američkog predsjednika i Ivankin brat Eric Trump istaknuo u intervjuu za Telegraph, ona je odigrala važnu ulogu u Trumpovoj odluci da naredi raketni napad na Siriju.

Ona je, jadna, bila “slomljena i ogorčena” nakon što je vidjela slike kemijskog napada na Khan Shaykun i „kako se male bebe guše od bojnih otrova“. Tada su Sjedinjene Države provele akciju zato štosu htjele „kazniti Assadov režim koji je želio uništiti pobunjenike sa svojim ruskim saveznicima“.

Priča o „slomljenoj i neutješnoj Ivanki trump, koja je jecala i plakala dok je gledala snimke malih beba“, inače inscenirane od strane Bijelih kaciga, danima su bili tema američkih medija.

Većina je podržavala Trumpovu kćer i savjetnicu, jer su i dalje podržavali svrgavanja Assada, što je posao kojeg su započeli demokrati, dok su rijetki imali hrabrosti otvoriti pitanje vjerodostojnosti snimki iz Khan Shaykuna.

Naravno, puno gora situacija u kojoj je cionistički režim ubio 52 Palestinaca nimalo nije dirnuo emotivnu Ivanku, koja je, kako prenosi Moon of Alabama, aplaudirala cionističkom masakru Palestinaca u Gazi.

Na događaju doseljenika u glavnom gradu Palestine Jared Kushner, Trumpov zet, spomenuo je masakr u Gazi u kojem su izraelski vojnici u svibnju 2018. ubili najmanje 52 i ranili 1200 nenaoružanih Palestinaca.

Optužio ih je da su krivi jer protestiraju protiv cionističke krađe i okupacije njihove zemlje, a njegova supruga Ivanka je aplaudirala.

“Kao što smo vidjeli iz protesta prošlog mjeseca, pa i danas, oni koji izazivaju nasilje dio su problema, a ne dio rješenja”, rekao je njen suprug Jared Kushner.

Bijela kuća je tu rečenicu izostavila u službenom transkriptu. U dnevnom brifingu za tisak Bijela kuća je ubojstva cionističke vojske nazvala  “pokušajem propagande” Hamasa i Palestinaca.

Kao odgovor na masakr, Južna Afrika je tada opozvala svog ambasadora iz Izraela. To je bila jedina zemlja koja je to učinila, jer Južna Afrika vrlo dobro poznaje aparthejd i kolonijalno nasilje i to više ne odobrava.

Što se tiče Ivanke Trump, ostalo je povijest, a najnovije putovanje u UEA je dokaz više da je uloga Ivanke u američkoj administraciji daleko od marginalne, što dovoljno govori koje su „kvalifikacije“ potrebne za biti na mjestu s kojeg se može potaknuti američkog predsjednika da bombardira neku od zemalja u svijetu.

(Logicno.com/Saša F.) 

https://www.logicno.com/politika/paralelna-diplomacija-ivanke-trump-u-arapskom-svijetu.html

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...