VUČIĆEV TABLOID IZMISLIO ASTRONOMSKU CIFRU ZA ODRŽAVANJE GROBLJA U SARAJEVU: "SB" je istražila šta je istina i zbog čega je Stevandić PODVALIO priču o iskopavanju SRPSKIH GROBOVA!

Srbijanski mediji izmislii su astronomsku cifru za održavanje groblja u Sarajevu i pri tome medijski spin okrenuli na priču o iskopavanju srpskih grobova

  • Mini market

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 1

Nakon što je beogradska Politika napisala tekst pod nazivom "Sarajevska vlast protjeruje i mrtve Srbe", srbijanski tabloid Informer, blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nastavio je širiti priču o sarajevskim grobljima i o tome da se iskopavaju grobovi Srba i tu ukopavaju Bošnjaci.

U tekstu je, između ostalog, spomenuta i astronomska cifra od navodnih 400 eura (gotovo 800 KM), koju treba godišnje plaćati za naknadu za održavanje groblja.

Tragom pisanja srbijanskih medija, Slobodna Bosna je odlučila provjeriti ove navode u KJKP Pokopu.

Kako je za Slobodnu Bosnu izjavila glasnogovornica Kantonalnog javnog komunalnog preuzeća "Pokop" Najda Vranić Beširević, nije tačno da godišnja naknada iznosi 400 eura, već je 8,5 KM sa uračunatim PDV-om (što je malo više od četiri eura).

Potcrtala je da ista cijena i za građane u BiH i za ljude koji žive van granica Bosne i Hercegovine.

"Kada je riječ o dugovanjima na ime takse, odnosno naknade za održavanje grobnog mjesta, iznosi su višemilionski. Imamo slučajeve gdje se niko od srodnika, odnosno osoba koja se brinu za određeno grobno mjesto, nije pojavio još od samih početaka. S jedne strane, postoje građani koji ovu naknadu nisu uplatili čak i po 30 godina, dok s druge strane, veliki broj ljudi taksu redovno uplaćuje shvatajući njen značaj", napomenula je Vranić Beširević.

Precizirala je da bi se godišnja naknada od 8,5 KM, trebala plaćati za oko 105.500 iskorištenih i rezerviranih grobnih mjesta na svim grobljima u nadležnosti KJKP "Pokop".

"Naplativost je zaključno sa 2019. godinom tek negdje oko polovine, dok je druga polovina dug od godinu dana, pa sve do 30 ili čak 40 godina", dodala je naša sagovornica.

Gdje odlazi novac

Na pitanje gdje odlazi novac od naknada za održavanje groblja, Vranić Beširević objašnjava da se sredstva od ove takse troše za održavanje grobalja, što podrzumjeva čišćenje, košenje, sakupljanje i odvoženje lišća, odvoz smeća, uređenje zelenih površina i drugih hortikulturnih radova.

"Novac odlazi i za popravku puteva i ograda na grobljima, gdje je to neophodno, kao i za druge neophodne poslove. KJKP 'Pokop' održava, gazduje i upravlja sa devet aktivnih grobalja na području Sarajeva, a to su: Bare, Vlakovo, Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti Arhangeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil i Obad. Osim njih, KJKP 'Pokop' održava još 48 separatnih grobalja u Kantonu Sarajevo", pojašnjava Vranić Beširević.

Razlog zbog kojih su se srbijanski mediji u najnovijim napadima okomili na Sarajevo, su bile naljepnice koje su bile polijepljene na grobnim mjestima.

"Tačno je da je po grobljima kojima upravlja i gazduje KJKP 'Pokop' bio polijepljen određen broj naljepnica, kojima smo pozivali srodnike ili one koji se brinu o tom grobnom mjestu da se jave u neki od naših grobnih ureda, kako bi nam dali precizne informacije o tom grobnom mjestu. Upravo ta označena grobna mjesta jesu ona koja su sporna i ona za koja nam nedostaju podaci, a ona se nalaze na svim parcelama počevši od muslimanskih, gdje ih je najveći broj, preko katoličkih i pravoslavnih, do ateističkih, a radi stvaranja baze podataka, odnosno implementacije GIS-a (geografskog informacionog sistema). To podrazumijeva evidenciju grobnih mjesta, te infrastrukturnih objekata sa svim njihovim karakteristikama", objasnila je Vranić Beširević.

alt

Naljepnica zbog koje srbijanski mediji pišu da "Sarajevo protjeruje i mrtve Srbe"

Napominje da je sada putem interneta omogućena laka pretraga podataka.

"Na ovaj način, korisnici imaju ažurirane podatke o zakupu grobnog mjesta, broju slobodnih mjesta, sve potrebne informacije poput imena, prezimena, godine rođenja i smrti, broju parcele i sve ostale podatke, kao i cjenovnik pogrebnih usluga, raspored planiranih ukopa i pretragu objekata po grobljima", dodala je sagovornica Slobodne Bosne.

Stevandićev medijski spin

Podsjećamo da iza čitave priče stoji predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić.

alt

Nenad Stevandić: Podvalio priču o iskopavanju grobova

"To rade oni koji se često pozivaju na multietničnost i demokratiju. Njihova namjera je da nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogobrojnih Srba, unište i grobove njihovih umrlih. Nema, naravno, reakcije predstavnika međunarodne zajednice u BiH", rekao je za Politiku Stevandić.

Politički analitičar iz Banja Luke Anđelko Kozomara za srbijanski Informer govorio je o navodnom "bošnjačkom posmrtnom genocidu nad Srbima u Sarajevu".

"Bošnjaci svoju nacionalnu politiku planiraju dugoročno i njihova strategija je da efekti sadašnje politike budu vidljivi i najefektniji za nekoliko decenija. Nakon što su tokom rata istrijebili Srbe iz Sarajeva, oni su odugovlačili, razvlačili i podmetali istrage o zločinima nad Srbima u Sarajevu. Prikrivali su logore koji su bili najstrašniji u BiH", komentirao je Kozomara za Informer.

Dok se u Crnoj Gori podižu nacionalne tenzije u režiji Beograda zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a u manjem bh. entitetu se Narodna skupština RS donosi zaključke o blokadama u institucijama Bosne i Hercegovine, javnosti se plasira tekst o iskopavanju srpskih grobova.

Gotovo da se može povući paralela između propagande s kraja 1980-tih kada su u javnost u tadašnjoj Jugoslaviji, beogradski mediji plasirali priču o iskopavanju i uništavanju srpskih grobova na Kosovu i u Hrvatskoj. Svi znamo šta je brzo nakon ovih spinova se desilo na prostoru bivše Jugoslavije.

(K. S. / S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...