ZAUDARA BOSNA YUTELOM: Jesu li nacionalističke elite u dogovoru provele genocid kako bi sakrile istinu da je Zemlja ravna ploča?

Ništa višestoljetni plan za velikosrpsko ujedinjenje, ništa presuđeni genocid, ništa želja za otcjepljenjem za RS, ništa protivljenje postojanju države BiH, sve je tek fasa za ekonomske interese koji se kriju u pozadini.

  • Mini market

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 1

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

Zamislite multietničku državu u kojoj jedna grupa nije željela živjeti u toj državi nakon proglašenja njene nezavisnosti, pa se pokušala od nje odvojiti i pripojiti drugoj državi. Zamislite da je ta ista grupa u toj državi proglasila svoju paradržavu, zatim da je nad pripadnicima druge grupe koji su htjeli pak onu prvu državu provela genocid, potpuno je očistila s teritorije te paradržave te da je nakon toga ista ta paradržava dobila i zvanično priznanje i legitimaciju, doduše, u sklopu te prve međunarodno priznate države. Zamislite da nakon genocida i krvoprolića politički predstavnici te priznate paradržave se ne zadovoljavaju sa statusom jednog entiteta u okviru te veće države, nego i dalje nastavljaju insistirati na ostvarivanju svog ratnog cilja do kraja, tj. otcjepljenja, iako za to po ustavu nemaju pravo, te da zbog toga konstatno proizvode političke krize i turbulencije na koje država zbog svoje loše ustavne strukture i labilnih institucija nema mogućnost adekvatno odgovoriti, dok međunarodna zajednica žmiri na oba oka.

Sada zamislite, da u istoj toj takvoj državi s takvim odnosom snaga i takvom paradržavom unutar sebe, postoji jedna grupa koja vjeruje da je Zemlja ravna ploča. Zamislite da ista ta grupa tvrdi da se genocid u toj državi desio u dogovoru političkih predstavnika paradržave koja je provela genocid i države nad čijim je većinskim narodom proveden genocid,  kako bi od naroda sakrili istinu da je Zemlja ravna ploča. I ne samo to, zamislite da oni dalje tvrde da je sve to urađeno u jednoj globalnoj zavjeri i dogovoru sa svjetskim političkim i finansijskim moćnicima koji su također imali interes sakriti istinu da je Zemlja ravna ploča. Zamislite da ista ta grupa koja tvrdi da je Zemlja ravna ploča ima pozicije i ogroman utjecaj na univerzitetima, u ključnim nevladinim organizacijima, medijima, pa čak i političkim strankama. Zamislite da ta grupa čak biva i obilato finansirana od stranih organizacija i institucija.

Zvuči krajnje nevjerovatno i apsurdno, zar ne? Eh, sada samo zamijenite ravnu ploču s „klasnim interesom“, „tajkunskim; nacionalističkim; neoliberalnim; tranzicionim elitama“ i dobit ćete dominantan narativ među onim što se danas naziva progresivnom ljevicom u Bosni i Hercegovini. Po toj teoriji genocid u posljednjem ratu nad bošnjačkim stanovništvom s ciljem da se stvori etnička čista srpska država u BiH koja bi se mogla pripojiti Srbiji, što se naslanja na 150 godina star plan koji je i u Drugom svjetskom ratu imao identičan pokušaj realizacije sa sličnim ciljem kroz Ravnogorski četnički pokret, bio je tek jedan insencirani rat elita koje su ga namjenski proizvele tek kako bi mogle opljačkati društveno vlasništvo! Oni koji u toj teoriji idu i dalje, hrabro će utvrditi da je pak sve  to bio dio plana skovanog u kuhinji globalnih finansijskih elita koje su rasturile Jugoslaviju, posijale u njoj sjeme nacionalizma i proizvele rat kako bi mogli pokrčmiti njenu imovinu i eliminisati konkurenciju na globalnom tržištu. A žrtve genocida? Pa, eto, kolateralna šteta u borbi za društvena blaga. I svaka kriza koja se potom u mirdnopskim uslovima dešava u BiH, a upravo glede neriješenih nacionalnih i državno-pravnih pitanja, tek je jedna šarada kako bi se narodu, pod dirigentskom palicom uvezanih političkih i ekonomskih elita, nacionalizmom i vještačkim krizama skrenula pažnja s ekonomske situacije, konkretnih životnih i nadasve „klasnih pitanja“.

Teorijska potkova s koje se napajaju ovakva i slična idiotska tumačenja bh. političke stvarnosti i  odnosa u društvu je marksizam. O teorijskoj nevaljanosti i pobijenosti marksističke teorije, kamoli krvavom tragu koji je on u praksi ostavio tokom 20. stoljeća moglo bi se nadugo i naširoko, no ovdje ćemo se zadržati samo na prilikama u BiH. Po Marxu, kako je poznato, svi odnosi koji se odvijaju u društvu imaju ekonomski temelj, te uslijed ekonomskih interesa predstavljaju vječite sukobe za prevlast između pripadnika različitih ili istih klasa. Ratovi, političke nestabilnosti, krize, ekonomski odnosi, protesti, sve je to ništa drugo do li praktična borba za klasni interes i realizacija vječitih klasnih sukobljavanja.

Prenesno u bh. zbilju, prema petparačkom tumačenju trash marksističkih ideologa i teoretičara,  tu si tri nacionalističke vladajuće klase koje ne rade ništa drugo nego u međusobnom dogovoru proizvode sukobe među narodima i dižu tenzije kako bi im skrenuli pažnju od onih pravih „životnih pitanja“, dok oni za to vrijeme pljačkaju.

Upravo ovaj apsurdni i pomjereni pogled na stvarnost savršeno je u sebe utjelovilo i jučerašnje imbecilno saopštenje SDP-a, koji i dalje zauzima ulogu najsnažnije stranke na ljevici u BiH. Naime, Dodikove agresivne i histerične reakcije i udar na ustavni poredak, državu i otvorenu najavu „RSExita“ sa govornice Skupštine RS, nakon odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u BiH pripada državi, prema tumačenju ove partije tek su jedna obična borba za klasni interes. Tako nam SDP veli da je pravi razlog Dodikovog bijesa zbog odluke Ustavnog suda i udara na državu to što je on htio da to zemljište prepusti vlastitim tajkunskim elitama

“Obični građani nemaju nikakve štete, niti koristi, od toga što je Ustavni sud BiH donio odluku u vezi s poljoprivrednim zemljištem u RS. Nije to nikakva borba za interese RS već za interese nekoliko probranih tajkuna koji će sada teže ostvariti svoje interese”, vele iz SDP-a.

Mo''š mislit'. Ništa višestoljetni plan za velikosrpsko ujedinjenje, ništa presuđeni genocid, ništa želja za otcjepljenjem za RS, ništa protivljenje postojanju države BiH, sve je tek fasa za ekonomske interese koji se kriju u pozadini. I posljednji organizovani i koordinisani nasrtaji na državnost Bosne i Hercegovine, Crne i Gore i Kosova, koji su dio jedne te iste 200-godišnje tendencije ka širenju srpske države kroz gaženje malobrojnijih naroda i njihovih država, tek su jedna klasna farsa vladajućih elita na svim stranama.

U čemu leži izlaz? Pa zna se. Da obespravljene radničke mase svih naroda ujedinjeno sruše svoje nacional-tajkunske tlačitelje  koji ih gaze i pljačkaju, te provedu revoluciju. Onu socijalističku.

Tako u tom pomjerenom svijetu protesti iz 2014. sa sumjivim nalogodavcima, u kojem šačica huligana sa debelim krivičnim dosjeima popali institucije u četiri grada s bošnjačkom većinom i popljačka trafike, postaju sveopšti radnički bh. protesti obespravljene klase koja se digla protiv svojih tlačitelja.

Tako u tom pomjerenom svijetu sva tri nacionalizma postaju jednaka. Između nacionalizma koji iza sebe ostavio genocid i nacionalizma koji se probudio kao odgovor na taj genocid nema razlike. Dapače, ovaj potonji je čak i gori, jer kao većinski najviše razdora unosi i ne dozvoljava srpskoj i hrvatskoj sirotinji i radničkoj klasi da i ona probudi u sebi klasnu svijest i ujedini se s bošnjačkom u cilju rušenja tajkuna.

Tako u tom pomjerenom svijetu Željko Komšić postaje bošnjački nacionalist i jednako zlo kao i Čović i Dodik, jer govori o potrebi da se odbrani država BiH i njena državnost od nasrtaja, a sama retorika koja se odnosi na državu i njenu ugroženost je, jelte, nacionalizam kojim se skreće pažnja s onih egzistencijalnih i klasnih pitanja kako bi vladajuća klasa mogla i dalje vladati. U dogovoru, dakako.

Najveća opasnost ove retorike nije čak ni u tome što je ona potpuno apsurdna, pogrešna, nelogična i zatupljujuće banalna. Najveća opasnost krije se u činjenici što ona gotovo isključivo egzistira u područjima koje je branila i odbranila Armija BiH, prvenstveno Sarajevu. Naime, ovaj grad jedini je imao infrastrukturne, institucionalne i finansijske preduslove da u većem kapacitetu u njemu procvjetaju tržište ideja i pluralizam mišljenja. Marksista i njihove ideologije mu, s druge strane, nije falilo, s obzirom da su školovani i obučeni u onoj bivšoj državi u skladu s vladajućom ideologijom, te poslije toga nastavili uzgajati svoje ideološko potomstvo. Isti slučaj se nije desio u većinski srpskim i hrvatskim krajevima, gdje su fakulteti, mediji i nevladine organizacije pod strogom kontrolom vladajućih stranaka i slijede njihove nacionalističke ideologije.

Pluralizam mišljenja svakako je dobrodošao. Ono što, međutim, nije dobrodošlo je da vam takva jedna besmislena i kompromitovana ideologija poput marksizma i dalje ima toliki utjecaj na kreiranje javnog mnijenja i svijesti u društvu. U ovom slučaju, ona za posljedicu ima da u konkretnim okolnostima pokušaje probosanskog jedinstva, organizovanja i otpora udruženom srpsko-hrvatskom nasrtaju na BiH, njene institucije i njenu državnost, koji poprima sve ozbiljniji oblik, relativizira i prikazuje tek kao jedan dogovoreni igrokaz nacionalističkih elita kojim skreću pažnju obespravljenih masa s onih esencijalnih životnih i klasnih pitanja.

Na taj način ionako slabašna probosanska opcija biva dodatno slabljena, te se ideološka oštrica uz pomoć nemalog broja sljedbenika okreće ne prema rušiteljima države, nego prema projektovanim „bošnjačkim nacionalistima“, koji nas navodno zamajavaju s pričom o lažnoj ugroženosti Bosne i Hercegovine.

Stoga, za opstanak i uspjeh probosanske opcije mimo borbe protiv udruženog velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma koji danas galopira po BiH, možda ništa manje neće biti važno raskrinkati i intelektualno demolirati ideološku petu kolonu u vlastitim redovima. U suprotnom ćemo granate JNA i snajpere SDS-a ili SNSD-a ponovo dočekivati uz YUTEL-ove koncerte za mir.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...