NOVALIĆ IZAZVAO BIJES U RS-u: Pljušte optužbe na račun Premijera FBiH

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je kao političku i antidejtonsku izjavu premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića da taj entitet neće učestvovati u definisanju granične linije između Srpske i FBiH.

  • Mini market

  • 18. Feb. 2020  

  • 0

"On bi morao znati da je granična linija između entiteta definisana Dejtonskim sporazumom i potrebno je sa zajedničkom komisijom utvrditi tu konačnu granicu. Njegova izjava je politička u smislu da je on to shvatio kao državnu granicu", rekao je Karan Srni.

On je podsjetio da Aneks dva Dejtonskog sporazuma upućuje i određuje zajedničku komisiju da se potpuno utvrdi entitetska granica.

"To je dejtonska obaveza, pri čemu bi došlo do razgraničenja teritorije po ženevskom principu - 49 odsto Srpskoj, 51 odsto FBiH", rekao je Karan.

On je istakao da Novalić ne razumije da se radi o primjeni Aneksa dva Dejtonskog sporazuma.

"To je rušenje Dejtonskog sporazuma, okvirnog sporazuma za mir u BiH, najviših zvaničnika FBiH", ocijenio je Karan.

Govoreći u kontekstu osporenog člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, Karan je naveo da je teritorija Republike Srpske i sva imovina na njoj njeno vlasništvo, ali da bi to bilo precizno i jasno određeno potrebno je utvrditi entitetsku granicu koja nije utvrđena.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.

Narodna skupština usvojila je sinoć zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Mazalica: Novalić krši Dejtonski sporazum

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić krši Dejtonski sporazum, izjavljujući da taj entitet neće učestvovati u definisanju granične linije između Srpske i FBiH.

Mazalica je rekao da je prema Aneksu 2 Dejtonskog sporazuma obaveza entiteta da međusobno utvrde međuentitetsku granicu, odnosno liniju razgraničenja.

"Pri tome, bitno je da se zadrži omjer 51 /FBiH/:49 /Republika Srpska/. Utvrđivanje razgraničenja apsolutno je dejtonski i svako odbijanje da se implementiraju obaveze iz Dejtonskog sporazuma kršenje je tog sporazuma", ocijenio je Mazalica.

On je rekao da bi međunarodna zajednica, koja poslovično kritikuje Srpsku kada ona želi da očuva svoja prava i nadležnosti definisane Dejtonskim sporazumom, sada trebalo da reaguje na izjave poput Novalićeve u kojima se krši Dejtonski sporazum.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...