TURSKA U ŠOKU NAKON POTEZA TUŽITELJSTVA: Nakon dvije godine provedene u zatvoru i oslobađajuće presude, slavni filantrop ponovno završio iza rešetaka...

Turski tužitelj izdao je u utorak nalog za hapšenje slavnog pokrovitelja i filantropa Osmana Kavale u sklopu istrage o neuspjelu državnom udaru 2016., istoga dana pošto mu je izrečena oslobađajuća presuda u drugom procesu

  • Svijet

  • 19. Feb. 2020  

  • 1

U priopćenju stoji da je ured državnog odvjetnika Istanbula odredio pritvor za Kavalu u sklopu istrage o pokušaju državnog udara 15. srpnja 2016. godine.

Ta odluka bi mogla izazvati burne reakcije u Turskoj, a donesena je nakon što je drugi sud ranije u utorak oslobodio Kavalu na suđenju vezanom uz protuvladine prosvjede 2013.

Uz izrečenu oslobađaju presudu sud je naredio da Kavala bude pušten iz zatvora u Silivri, blizu Istanbula gdje je proveo više od dvije godine.

Ova je objava šokirala Kavaline pristaše okupljene u restoranu blizu zatvora.

Nije poznato je li Kavala pušten pa ponovo pritvoren, ili uopće nije ni napustio zatvor.

Nevladine organizacije i nekoliko država pozdravile su oslobađajuću presudu Kavali, a podizanje novog uhidbenog naloga moglo bi izazvati lavinu kritika.

Turska je redovito kritizirana zbog kršenja sloboda, posebno nakon neuspjela državnog udara na predsjednika Recep Tayipa Erdogana 2016. godine.

Proces nakon kojeg je u utorak Kavala oslobođen smatra se simbolom pritisaka na civilno društvo pod Erdoganovim režimom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...