OVO SE DODIKU I ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: Evo šta delegacija EU misli o teritorijalnom integritetu BiH i Ustavnom sudu

Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za EU i potrebno je očuvati funkcionalnost institucija - kazala je za Fenu glasnogovornica Delegacije EU-a u BiH Jamile Milović-Halilović komentirajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

  • Vijesti

  • 19. Feb. 2020  19. Feb. 2020

  • 4

Glasogovornica Jamile Milović-Halilović je istakla da Evropska unija ponovno potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka.

- Obaveza je relevantnih vlasti u BiH da osiguraju provedbu odluka Ustavnog suda. Rješenja po pitanju sastava Ustavnog suda moguća su u okviru propisanih procedura i uz šire reforme koje su dijelom procesa pristupanja EU, kako je i predočeno u Mišljenju Evropske komisije i Izvještaju stručnjaka - kazala je Milović-Halilović.

Također je istakla da EU apelira na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana.

- Ovo je posebno važno uoči predstojećeg Samita EU-a i Zapadnog Balkana u Zagrebu. EU je spreman da pomogne u tome - zaključila je Milović-Halilović.

Podsjećamo, ambasadori zemalja Kvinte i OHR ranije su saopćili da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće i da se moraju sprovesti.

"Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide", navodi se u izjavi.

U izjavi su naveli da to takođe "šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju".

"Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona", navodeno se u izjavi ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije u BiH.

Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda, kako se navodi, moguće je u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU od 29. maja prošle godine i izvještaj o vladavini prava u BiH koji je pravni ekspert Rajnhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji, naveli su ambasaodi Kvinte u zajedničkoj izjavi.

(Sl.B.) 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...