SITNICA KOJA SVE MIJENJA: Trik s kojim vam palačinke više nikada neće ispasti žilave

U receptu prema kojem većina nas pravi smjesu za palačinke piše da se jaja stavljaju u smjesu cijela, ali razdvojite li bjelanjak i žumanjak, dobit ćete nikad mekanije i rahlije palačinke

  • Gastro

  • 19. Feb. 2020  

  • 0

Palačinke su jedan od najčešće spravljanih deserata, brzo su gotove i smjesu je vrlo jednostavno napraviti. Ipak, mnogima se dogodi da im palačinke ispadnu žilave, ali uz trik koji vam otkrivamo to se više nikada neće dogoditi.

 U receptu prema kojem većina nas pravi smjesu za palačinke piše da se jaja stavljaju u smjesu cijela, ali razdvojite li bjelanjak i žumanjak, dobit ćete nikad mekanije i rahlije palačinke.

Postupak:

 1. Napravite smjesu za palačinke kao i inače, samo sa sitnom izmjenom tako da bjelanjke odvojite od žumanjaka koje umutite u smjesu, a bjelanjke stavite na stranu.

 2. Kada ste u smjesu stavili sve sastojke (osim bjelanjaka) i dobro ih promiješali, od bjelanjaka napravite mekše tučeni snijeg (niti mekani niti čvrsti) te ga dodajte smjesi.

 3. Snijeg zatim vrlo nježno umiješajte u smjesu, najbolje pjenjačom. Snijeg od bjelanjaka palačinkama će dati pjenastu strukturu, predivnu mekoću i rahlost. Čak i kada se ohlade i odstoje, tako pripremljene palačinke neće izgubiti mekoću, odnosno neće postati žilave.

(Zadovoljna.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...