AMER OBRADOVIĆ, ZASTUPNIK U PARLAMENTU FBiH, ZA „SB“: „Borba za Stolac je borba za ideju države BiH; HDZ vidi šansu da produži život tzv. Herceg-Bosni nakon...“

„... što je ona ukinuta i u Haagu označena kao udruženi zločinački poduhvat“

  • Politika

  • 20. Feb. 2020  20. Feb. 2020

  • 0

Amer Obradović je zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH i jedan od najmlađih zatočenika logora tzv. Herceg-Bosne. Ovaj rođeni Stočanin pokrenuo je pitanje „kamenog križa i križnog puta“ na nacionalnom spomeniku Stari grad u Stocu. Naravno, nije dugo trebalo čekati na reakciju načelnika Općine Stolac Stjepana Boškovića, HDZ-ovog lokalnog šerifa.

Gospodine Obradoviću, sve je počelo tako što je Općinsko vijeće Stolac prošle godine donijelo odluku kojom je Općina Stolac prodala nekretnine na nacionalnom spomeniku Stari grad Stolac Župi sv. Ilije Proroka Stolac. Šta želi načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković?

Općinsko vijeće Stolac, kojim već treću deceniju suvereno upravlja HDZ BiH, prodalo je zemlju na nacionalnom spomeniku Stari grad - Stolac loklanoj crkvi, za ''izgradnju sakralnih objekata''. Suština je da se na tom spomeniku ne smiju graditi nikakvi objekti, nego da se taj spomenik treba konzervirati, čuvati i da se na njemu mogu vršiti samo konzervatorski radovi. Važno je istaći da je 2004. građevinski inspektor naložio uklanjanje križa na tvrđavi koji je sagrađen nakon rata i to od kamenih blokova nacionalnog spomenika. Načelnik i lokalni HDZ, nažalost, zloupotrebljavajući religijske simbole, žele zaokružiti priču o njihovoj dominaciji na simboličkoj i svarnoj razini u Stocu. Kako? Tako što će nastaviti devastirati nacionalni spomenik, željeći da na njemu naprave križni put, što nema nikakvog pravnog, historijskog niti bilo kakvog drugog uporišta.

Kameni križ i postolja za križni put već su izgrađeni na Starom gradu. Šta je još planirano?

Njihov plan je da Stolac trajno bude obilježen kao grad jedne etnije, jedne etničke stranke. To je nedopustivo. Stolac treba pripadati svima i samo kao takav ima perspektivu. Ukoliko se i dalje bude insistiralo na etničkoj dominaciji, iz Stoca će iseliti i Hrvati i Bošnjaci, Srbi su, nažalost, davno otišli. HDZ u Stocu vidi šansu da dulje produži politički život tzv. Herceg-Bosni nakon što je ona ukinuta i u Haagu označena kao udruženi zločinački poduhvat. To je mrcvarenje svih stanovnika Stoca i iživljavanje, prije svega nad žrtvama te Herceg-Bosne.

Inspekcija je izašla po Vašoj prijavi, a građevinski inspektor je načelniku Stoca naložio da u roku 30 dana ukloni sve to što je do sada izgrađeno. On se promptno pobunio, najavio je da će uložiti žalbu, a s obzirom da mu sve ove godine niko ništa ne može prosto ne vjerujem da će išta ukloniti niti će onako bahat snositi sankcije zbog bilo čega. Može li biti drugačije?

Vjerujem da može i treba biti drugačije. Federalna uprava za inspekcijske poslove je uradila ono što joj zakon nalaže. Država i njene institucije moraju do kraja istrajati. I nije ovo samo borba za Stolac - ovo je borba za pravnu državu i za ideju Bosne i Hercegovine kao multinacionalne države. Ukoliko države BiH bude u Stocu, ona ima šansu da bude moderana evropska demokratska zemlja.

Načelnik Bošković kaže da je odluka inspekcije politička. E, sad, nije precizirao šta. Vjerovatno misli na odluku građevinskog inspektora. A da nije, možda, odluka Općinskog vijeća Stolac - politička?

Načelnik Bošković uporno pokušava razvodniti priču, te ubacuje neke druge slučajeve koji se ne odnose na spomenutu odluku o uklanjanju nelegalno sagrađenog križa. U Stocu, kao i u čitavoj zemlji, nije došlo do katarze. Niko se nije zapitao zašto su svi Bošnjaci sa prostora Stoca i južne Hercegovine etnički otjerani, muškarci zarobljeni u koncentracione logore, zašto su u Stocu i čitavoj opštini srušene sve džamije, kao i objekti koji su imali orijentalnu aromu... To je bila sistemska devastacija i anticivilizacijski čin. Pozivam načelnika Boškovića i sve druge da se okanu destrukcije i da zajedno gradimo Stolac bez falsificiranja historije i nametanja dominacije.

Da li će stolački Bošnjaci imati zajedničkog kandidata na predstojećim lokalnim izborima?

Ne znam odgovor na to pitanje. U ime Nezavisnog bloka mogu reći da ćemo podržati zajedničku priču. Podržat ćemo nekoga ko živi i voli Stolac i ko želi da on pripada svima, a ne samo jednoj etniji.

(D.Bajramović)      

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...