VASKOVIĆ OTKRIVA KONAČNI CILJ VOŽDA IZ LAKTAŠA: Operacija je pri kraju, ali još nije sve gotovo, neka se pripremi Mektić…

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Mini market

  • 21. Feb. 2020  

  • 2

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

1.

Prije nego je napravio košmar na političkoj sceni BiH i u institucijama države, Milorad Dodik je svojevrsnim “blickrigom” izvršio udar na dvodecenijske koalicione partnere SP i DNS, granulišući ih do mjere neprepoznatljivi.

Dvodecenijska koalicija, njen izgled, promijenjena je za samo dva mjeseca, što svjedoči o brojnim slabostima i DNS-a i SP-a, koje su poodavno pretvorene u kleptokratske klijentelističke organizacije, što je i poslužilo njihovom prelakom rasturanju.

2. 

Razbijanje DNS-a i SP-a jeste uvođenje jednopartijskog sistema, u kojem je SNSD osovina, dok su sve ostale, sada već kombi partije, tek ispostave Dodikove stranke, koje treba da upijaju glasove onih koji ne žele da na izborima zaokruže najjaču političku opciju u RS.

3. 
Na takav način, Dodik namjerava da u potpunosti pokori političku scenu RS i ojača autokratski način vladanja, te sve druge političke subjekte dovede u potpunu zavisnost od njegovih ličnih odluka. 

Ključno je da namjerom uvođenja jednopartijskog sistema Dodik pokušava potvrditi nezakonitu privatizaciju cijelog entiteta, koji tretira kao ličnu svojinu.

4.

U velikoj mjeri je uspio u svojoj nakani, a činjenica da kontroliše i dijelove opozicionih stranaka, još uvijek ne i kompletnu opoziciju, samo potvrđuje konstatovano, kao i namjeru da takva opozicija bude lažna fasada za nepostojeću demokratiju u RS; Jednostavnije rečeno, poslužila bi za fingiranje demokratije u društvu jednog lica.

5.

Dodik je prvo razbio DNS stvarajući od jednog njegovog dijela DEMOS, da bi, potom, DNS (u kojem je ostalo osam od dvanaest poslanika) rasturio preko svojih igrača koje je, prethodno, ugradio u tu stranku, sam vrh.

6.

DNS je razbijen preko Darka Banjca i Nenada Nešića, a ključna meta bila je osovina Marko Pavić-Milan Radović.

Radovićevim odlaskom iz DNS-a i Pavićevim izgonom iz stranke koju je osnovao, Dodik je gotovo u potpunosti ispunio ciljeve vezane za razaranje te stranke; Jedini koji još uvijek nije dohvatio jeste da Banjac bude na čelu razbijene DNS-ove vojske umjesto notornog političkog analfabete i kriminalca Nešića.

7.

Lomljenjem Pavića i Radovića, Dodik je otvorio put SNSD-u da konačno pobijedi na lokalnim izborima u Prijedoru, a u Banjaluci se riješio političara koji je pokazao snagu i imao kapacitet da ozbiljno uzdrma preučmalu političku scenu; Radović je još tokom kampanje za opšte izbore 2018. pokazao da može snažno i inovativno djelovati i pokupiti veliki broj glasova.

8. 

Takvoj situaciji Dodik nije smio dozvoliti dugoročnost, jer bi ga, kako je procijenio, mogla koštati gubitka Banjaluke, u kojoj neprestano SNSD vlada još od 1998. godine.

(Treba podsjetiti da Dodik Bijeljinu pokušava preuzeti uz pomoć SDS-ovog konvertita Miće Mićića, kao i na činjenicu da saradnja među njima dvojicom na rasturanju SDS-a traje već jako dugo)

9.  

Radovićev odlazak iz DNS-a značajno je smanjio te šanse, a postavlja se pitanje da li je trebao napustiti stranku?

Nije imao drugog izbora, jer je, bez sumnje, znao da će se napadi na njega nastaviti ukoliko ostane na čelu Gradskog odbora Banjaluka, da će biti izbačen i zato se i povukao iz organa stranke.

10.

Međutim, Radović je i sam svojim lošim odlukama pridonio da prebrzo mora napustiti DNS; Jasno je da je imao loše procjene nakon novog udara na tu stranku i demisioniranja Pavića.

Radović je tada prvo odbio da naslijedi Pavića, što mu je bilo nuđeno (24.12.2019.), znajući da bi u takvoj situaciji Dodikovi napadi postali još žešći i da bi stranka pukla na tri dijela - onaj koji on kontroliše, Banjčev i Nešićev.

Odbijanje da preuzme stranku, uprkos napadima koji bi uslijedili kao posledica takve odluke, bila je greška, jer bi zadržao najveći dio infrastrukture pod svojom kontrolom, bez obzira na moguće odlaske narečenih, a potom su uslijedile nove: Birajući između Banjca i Nešića, izabrao je ovog drugog i pomogao mu da se dokopa predsjedničke pozicije; Na taj način potpisao je sam sebi katil ferman, jer je Nešić u potpunosti pod Dodikovom kontrolom.

11.

Da Radović nije sam otišao, Nešić bi učinio sve da ga otjera, o čemu svjedoči i njegov prizemni, prljavi, primitivni napad na Radovića, bez čije podrške ne bi dobio poziciju v.d. predsjednika stranke.

12. 

Šta je Radović trebao da učini, ako već nije htio da preuzme stranku? Trebalo je da ne podrži ni Nešića ni Banjca, da strpljivo čeka, čime bi oni postali zavisni od njega, a ne on od njih (a postao je zavisan od Nešića dajući mu podršku). To je bio jedini način da sačuva i ojača sopstvenu ulogu unutar DNS-a; Međutim, nakon podrške Nešiću, sam sebi je presudio.

13.

Radovićeva pozicija je specifična u odnosu na sve druge iz njegove generacije poltičara: On jedini nije direktno zavisan od Dodika, ni funkcijom niti poslovima; Upravo ta nezavisnost bila je i njegova najveća snaga i to mu Dodik nije oprostio.

To što je napustio DNS ne znači da Dodik i dalje neće jurišati na njega; Dapače!

14.

Za razliku od Radovića, svi ostali - Nešić i Banjac iz DNS-a, te Goran Selak, raskolnik iz SP-a i Petar Đokić direktno su zavisni od Dodika; Banjac, jer bez Dodikove podrške nikada neće sjesti na čelo DNS-a; Nešić, jer mu je sloboda u Dodikovim rukama.

Nešić je notorni kriminalac, protiv njega su napisane brojne krivične prijave, a samo dvije su završile u nadležnim Tužilaštvima; Ostale dokaze o njegovim teškim kriminalnim djelima drži Milosav Savković, načelnik Uprave za organizovani kriminal, u ladici po nalogu Dragana Lukača.

Na ovaj način, Lukač/Savković direktno utiču na dešavanja na političkoj sceni RS/BiH, što nikako nije njihov posao, ali to pokazuje da teško zlouptrebljavaju “ucjenjivački kapacitet” koji posjeduju, jer krivične drže u ladici i uvijek ih, po potrebi mogu aktivirati; “Ucjenjivački kapacitet”, jasno je, koriste za kontrolu političke scene i, sasvim realno, zloupotrebe podjednako teške onim koje je načinio i dalje čini Nešić.

Uz to, Nešićev politčki “angažman” direktno je zavisan i od dužine njegovog boravka na mjestu v.d. direktor JP “Putevi RS”, iz kojeg iznudama i prinudama izvlači milione koje, manjim dijelom, koristi za kupovinu glasova, a veći ulaže u privatne poslove.

15.   

Slična situacija je i sa Selakom, čija politička budućnost zavisi od toga koliko dugo će još biti načelu KPZ Banjaluka, odakle crpi snagu, jer izvlači novac kojim kupuje glasove. 

Najava da će Selak i još tri bivša poslanika SP-a osnovati novu partiju svjedoči da će kasa KPZ-a biti ponovo napadnuta svim nezakonitim sredstvima.

16. 

Đokić bi trebalo da je već u zatvoru, ali se ne procesuira krivična prijava protiv njega, podnešena zbog malverzacija sa kocesijama vezanim za TE “Stanari”; To je samo jedno od brojnih krivičnih djela koja je počinio Đokić; Važno je naglasiti da i njegova pozicija ministra energetike jest jednako njegovoj političkoj snazi; Ukoliko bi bio smijenjen, Đokić bi sa plitičke scene nestao brzinom svjetlosti.

17. 

Sve rečeno ukazuje da su institucije, agencije, Javna preduzeća, kompletan sistem privatizovani, da su njihovi budžeti oteti i koriste se, u najvećoj mogućoj mjeri, za političku promociju i održanje na vlasti, da ne postoje političke stranke, već su pretvorene u interesne organizacije koje nemilosrdno pljačkaju javna dobra; I čiji se “prvaci” nemilosrdno obračunavaju oko podjele plijena.

18. 

Taj sistem, nakaradan i nakazan, postavio je Dodik, dozvolio Paviću i Đokiću da ga maksimalno zloupotrebljavaju, a onda ih premljeo (Pavića poslao na političku deponiju; Đokića drži ucijenjenim), koristeći pri tom i stranačku miliciju, u šta je pretvorio MUP RS, koji je poodavno servis kriminalne kleptokratske oligarhije.

19.

U istoj situaciji su i ostali sateliti SNSD-a, isti je obrazac djelovanja i u istoj mjeri su zavisni od Dodika, autokrate koji u RS instališe jednopartijski sistem u kojem se vojnici jedne te iste nenarodne, necivilizovane, vulgarne i nasilne sekte razlikuju samo u jedva vidljivim nijansama crne boje dresa.

20. 

Dodik još nije savladao sve opozicione snage kako bi njegov jednopartijski sistem u potpunosti zaživio; Stoga će se dio opozicije koji je zaista protiv Dodika i dalje nalaziti pod permanentnim napadom, koji će se pojačavati, kako raste kriza u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...