ONI SU U PREDIZBORNOJ KAMPANJI: Povodom secesionističkih istupa Milorada Dodika oglasio se i BH blok, pozivaju građane...

... da se pridruže BH bloku

  • Politika

  • 21. Feb. 2020  21. Feb. 2020

  • 3

"Smatramo da se time žele iznuditi ishitreni i popustljivi potezi državotvornih snaga i međunarodne zajednice. BH blok neće pristati na tu ucjenu te pozivamo sve koji žele dobro Bosni i Hercegovini da budu nepopustljivi. Najveći teret ove blokade mora podnijeti onaj koji ju je nametnuo", poručuju iz BH bloka.

Potcrtavaju da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi i na tom će kako kažu insistirati.

"Zaštita postojeće postavke Ustavnog suda je zaštita i ideje Bosne i Hercegovine i održavanje političke neutralnosti ove institucije. U situaciji u koju smo dovedeni, ne samo da treba odbiti svaki pokušaj izmjene sastava Ustavnog suda, već i svaku raspravu koja tu instituciju srozava na nivo dnevnopolitičke teme", naveli su.

Zaštitu ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u BH bloku smatraju političkom i moralnom obavezom. Navode kako će nastaviti da grade ovu državu, da rade za nju od najnižih do najviših nivoa vlasti.

"Osim Dodika, dio odgovornosti snose i SNSD-ovi politički koalicioni partneri u FBiH koji su SNSD-u osigurali moć na državnom nivou.

Ova blokada je način na koji vladaju nacionalizmi - autoritarno i ucjenama, po cijenu patnje stotina hiljada ljudi žele ostvariti lične interese koje maskiraju tobožnjim interesom za ovaj ili onaj narod. Dvadeset pet godina takvog vladanja ovom zemljom proizvelo je društvenu i ekonomsku pustoš. Međutim, posljednja blokada djeluje kao kap koja prelijeva čašu kad su u pitanju građani. Njihov odgovor bit će odlazak u većim razmjerama nego ikad do sad u periodu poslije rata", kažu iz BH bloka.

"Uz potpuno razumijevanje takve odluke, želimo ih ipak pozvati da o njoj još promisle. Želimo pozvati građane da se pridruže BH bloku, da se zajednički mobilizujemo u politički blok nade koji će isključivo raditi na poboljšanju kvalitete života. Kao zalog za uspjeh nudimo politički kapital koji smo stekli u periodu posljednjih godinu dana vlasti u Kantonu Sarajevo. Nadu da BiH može bolje, koja je tada probuđena, ne smijemo uspavati već je na sljedećim izborima razbuktati. Pozivamo na zajednički otpor svima onima koji ubijaju našu budućnost i koji nas tjeraju iz ove zemlje, a to rade samo da bi zadovoljili svoje lične i sebične interese", kazali su te pozivaju na odupiranje zastrašivanjima.

"Bosne i Hercegovine po mjeri građana će biti onoliko koliko budemo hrabri da se za nju borimo. Svi koji se za tu borbu odluče, otvorena su im vrata BH bloka. U nama će imati sigurnu podršku i spremni smo na sve legalne načine kroz politiku artikulisati njihove interese i za njih se zalagati bez kompromisa i pobijediti", istakli su.

(SB/N1)    

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...