DA LI SU TOPLO VRIJEME I MANJAK SNJEŽNIH PADAVINA UPROPASTILI ZIMSKU SEZONU: "SB" donosi priču o stanju na olimpijskim skijalištima oko Sarajeva

Sve toplije vrijeme na planinama, manjak padavina rizik su za zimske turističke centre u Bosni i Hercegovini

  • Ekonomija

  • 21. Feb. 2020  21. Feb. 2020

  • 0

Zimska skijaška sezona polako se bliži kraju u Bosni i Hercegovini, a sve toplije vrijeme i na planinama zadaje probleme u uređenju skijaških staza, s obzirom na brzo topljenje snijega. Unatoč tome, Bosna i Hercegovina i dalje bilježi priliv turista u zimskom periodu, a brojna skijališta bilježe dobru posjećenost. Slobodna Bosna odlučila je istražiti kakvo je stanje na skijalištima oko Sarajeva pred sami kraj zimske sezone.

alt

Kako je za Slobodnu Bosnu izjavila glasnogovornica KJP ZOI'84 Emina Hodžić, komentari koje dobijaju od skijaša su "da nikad nije bilo manje snijega, a da se više skijalo".

"I zaista je tako. Ova sezona je možda nakon 2007. godine, jedna od sezona sa najmanje padavina, odnosno tzv. 'zelena zima'. Iako jako malo padavina, kapaciteti hotela i apartmana na Bjelašnici bili su popunjeni do posljednjeg mjesta, pogotovo u januaru. Skijalište nije radilo u svom potpunom kapacitetu, pa smo odlučili umjesto najavljenih srijede, petka i subote, svaku noć pružiti našim skijašima noćno skijanje, i to od ove sezone po prvi put na dva lifta BX i K1", ispričala je Hodžić.

Napominje da je broj prodanih karata za noćno skijanje smo uduplali za razliku od prethodne sezone.

Glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina Sanja Ćeremidžić izjavila je za Slobodnu Bosnu da su "u OC Jahorina svjesni da je zima izuzetno blaga, i da nije bilo velikih sniježnih padavina, ali zbog dobre organizacije sezona nije trpila".

"Zahvaljujući pametnim investicijama, dobroj organizaciji i sistemu vještačkog osnježavanja skijanje na Jahorini moguće je od 4. decembra. Uloženi su maksimalni napori kako bi staze bile što bolje uređene i kako bi ski centar nesmetano funkcionisao. Zahvaljujući i novim snježnim padavinama na Jahorini sada ima 45 cm utabanog snijega na stazama koje su odlično pripremljene, u pogonu je 8 instalacija i čak 15 ski staza je na raspolaganju svim našim posjetiocima", pojasnila je Ćeremidžić.

alt

Naša sagovornica kaže da je Jahorina ove zime privukla pažnju mnogobrojnih posjetilaca uprkos nedostatku snježnih padavina.

"U samo 80 dana na olimpijskoj planini skijalo je gotovo od 200.000 skijaša i ostvareno je 1.500.000 prolaza, zabilježen je čak i porast prihoda za 40 posto, tako da se ova sezona itekako može nazvati uspješnom", ocijenila je Ćeremidžić.

Na pitanje do koje temperature se može koristiti vještački snijeg, da li se isplati vještačko osnježavanje staza, Sanja Ćeremidžić napominje da sistem vještačkog osnježavanja daje najbolje efekte na temperaturi -3 stepena i niže, takođe poželjno je da bude niska vlažnost vazuduha i mirno vrijeme bez vjetra.

"Sistem može raditi i na temperaturama do +2 stepena sve više od toga nema efekte neophodne za pravljenje vještačkog snijega. Sistem osnježavanja se pušta u pogon kada god to uslovi dozvoljavaju i kada je moguće efikasno korištenje, kada nema uslova sistem je bolje ne pokretati", dodaje naša sagovornica.

Emina Hodžić iz KJP ZOI'84 kaže da je potrebna konstantna temperatura od -3 stepena minimalno dva dana za osnježavanje staza.

"Pred ovu sezonu, po pvi put od 2008. godine Akumulacija II je i očišćena, što je dodatno povecalo nivo vode i njen protok. Vještačko osnježenje staza se ne isplati, tj. ne treba se uključivati, ukoliko su temperature u plusu", kaže Hodžić.

alt

Govoreći o zimskoj turističkoj sezoni na Jahorini, Ćeremidžić je ocijenila da je Jahorina je ski centar koji je u posljednje tri godine doživio svoj procvat.

"Veliki investicioni projekti koji podrazumijevaju izgradnju najmodernijeg sistema osnježavanja, uređenja ski staza, novih liftova i kabinske gondole, osvjetljenja, izmjenu vizuelnog identiteta plasirali su je u sami vrh svjetskih skijaških destinacija. Uprkos velikim ulaganjima i infrastrukturnim projektima ova planina najveći značaj pridaje svojim gostima, politika najboljeg odnosa cijene i kvaliteta je zadržana i čini osnovu poslovanja Olimpijskog centra Jahorina", kazala je sagovornica Slobodne Bosne.

Prema njenim riječima, do sada je organizovano mnogo koncerata najvećih regionalnih muzičkih zvijezda, a na samom otvaranju sezone Jahorina je ugostila i veliku svjetsku zvijezdu Bryana Ferryja.

Hodžić kaže da je prošla sezona definitivno bila bolja ukoliko se uračuna količina padavina.

"Uz jako malo padavina uspjeli smo da od prvog dana otvorenja sezone, svaki dan skijalište radi, i od 8.30 ujutro pa sve do 21 sati bude puno skijaša. Što se tiče registrovanih gostiju, ako uzmemo u obzir činjenicu da je prošle sezone odigravan EYOF, ne možemo porediti kapacitete, jer su prošlogodišnje brojke pokazivale i učesnike. Međutim, ono što nam potvrđuju iz hotela i drugih ugostiteljskih objekata je da je sezona prošla sa apsolutno popunjenim kapacitetima u januaru, i do sada imaju i cijeli mart rezervisan", zaključila je Hodžić.

Ipak, sezona 2019./29 neće biti tako dobra kao prethodna kada se na Bjelašnici i Jahorini skijalo punih 150 dana - što je apsolutni rekord nakon rata.

(K. S. /S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...