ITALIJA SA NESTRPLJENJEM OČEKUJE: Jesu li arheolozi otkrili Romulovu grobnicu?

Talijanski arheolozi bi u petak trebali predstaviti "nevjerovatno otkriće", podzemno svetište iz 6. stoljeća prije Krista, koje bi moglo biti grobnica mitskog utemeljitelja grada Rima i prvoga rimskog kralja, Romula.

  • Kultura

  • 21. Feb. 2020  

  • 0

Romul je prema legendi utemeljio Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. prije nove ere. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetište čine kameni sarkofag dug 1,4 metra i kružna građevna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar, stoji u saopćenju arheološkog parka rimskog Koloseja.

Lokacija svetišta smještenog unutar rimskog Foruma podudara se s mjestom na kojem je, po drevnim zapisima pokopan Romul, stoji u saopćenju Parka u kojem se ističe da je riječ o "nevjerovatnom otkriću".

Historičari su dugo podijeljeni oko toga jesu li braća, koje je po legendi othranila vučica, uopće postojala, ali ako i jesu, gdje bi Romulovo tijelo, koje su navodno nakon smrti raskomadali gnjevni senatori, moglo biti pokopano.

Rimski forum bio je kucajuće srce Rimskog Carstva i historijski izvori upućuju na to da je Romul pokopan negdje u tom području.

U svetištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znakove koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu prvog rimskog vladara.

U historiji Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati vjerodostojnom. To je razdoblje poznato kao razdoblje vladavine sedam rimskih kraljeva.

Romul, kojega su popularnim učinili historičari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gdje će biti zidine budućeg grada.

Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio 'zid' kako bi mu pokazao koliko će neučinkovit biti, ljutiti Romul ga je ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude preći rimske zidine, kaže legenda.

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije. Rimom je vladao idućih 40 godina.

Nejasno je kako je umro Romul. Po jednoj je verziji misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadli rimski senatori.

"Je li Romul postojao ili ne, nije važno", kaže talijanski arheolog Paolo Carafa.

"Važno je da su stari Rimljani njegov lik smatrali političkim začetnikom grada".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...