DUŠAN JANJIĆ NAJAVIO DODIKOV KRAJ PA RASPALIO PO OPOZICIJI: „On čim vikne - `srpstvo je ugroženo`, svi se postroje…“

Milorad Dodik trenutno opstaje na činjenici da nema alternativu u Republici Srpskoj. On čim vikne - srpstvo je ugroženo, svi se postroje [opozicija]. Kritikuju oni Dodika, ali glasaju za sve što on kaže, rekao je član Foruma za etničke odnose iz Srbije Dušan Janjić u intervjuu za Al Jazeeru

  • Politika

  • 22. Feb. 2020  

  • 2

“Vreme politike Dodika je prošlo, njegova lična energija je islužena. Dodik o referendumu [odcjepljenje entiteta RS od BiH] govori još od 2011, ili koje već godine, ali ne pomera stvari nigde. Kada će Dodik otići sa političke scene? Očigledno da Mirko Šarović i opozicija nisu na nivou da mogu promeniti stanje u Republici Srpskoj. Ako neko očekuje da će se Dodik sam skloniti, ili da neko s polja to uradi, to se neće desiti”, kaže Janjić, sociolog i hroničar socio-političkih lomova na Zapadnom Balkanu u novijoj historiji.

Odnosi Srbije sa susjednim zemljama, koju mnogi vide kao ključnog igrača u regiji, pa i odgovornom za većinu problema u Bosni i Hercegovini, zadnjih desetak godina su zaista loši, kaže Janjić. No, uz generalno zazivanje Srbije i sebe lično kao zaštitnika Srba i Republike Srpske, Janjić ne vidi direktnu povezanost najnovije kriza u Bosni i Hercegovini sa predsjednikom Vučićem. 

“Prije bih rekao da je on tu uvučen. Mislim da je njegova reakcija nedovoljno osmišljenja. Očigledno je neki novi momenat u igri”, kaže Janjić, komenatarišući Vučićevu izjavu „prvo će ići na zemljište RS-a, šume, pa na škole, vrtiće, crkve...“, ocijenjena kao dokaz Vučićeve umiješanosti u izazivanje krize u BiH.  

“Vučić mnogo može ali nije ključni čovek u regiji. Ne vidim ko tu kome zavrće ruke - da li Dodik Srbiji i Vučiću ili Vučić može nešto više da uradi sa Dodikom”, kaže Janjić.

Integralni intervju Dušana Janjića za Al Jazeeru možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...