NJIHOV RAD POVEZAN SA KRIMINALCIMA: Počasni konzuli Hrvatske i Albanije pod istragom policije u Barceloni

Katalonska autonomna policija objavila je 18. septembra prošle godine da je uhapsila "četiri člana poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom".

  • Svijet

  • 22. Feb. 2020  

  • 0

Počasni konzul Hrvatske u Barseloni pod istragom je katalonske policije zbog mogućeg pranja novca za lokalnu grupu kriminalaca, potvrdio je izvor iz katalonske autonomne policije.

Konzul Juli Barcena San Jose osumnjičen je da primao novac od prodaje droge, a zatim ga ulagao u nekretnine i skupe automobile, čime je za kriminalnu grupu prikrivao trag nezakonito stečenog novca.

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija, Jose Maria Calmet Iglesias i Jose Luis Lopez Fernandez, koji su osumnjičeni su za ista krivična djela, piše Jutarnji list.

Katalonska autonomna policija objavila je 18. septembra prošle godine da je uhapsila "četiri člana poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom".

Dalja istraga otkrila je da je policija imala poslovnu vezu s konzulima.

"Postoje tri počasna konzula u Barceloni pod istragom", navela je katalonska policija u saopćenju koje je poslano medijima.

Policijski izvor rekao je da je hrvatski konzul Juli Barcena San Jose pod istragom, dok je diplomat rekao da će Hrvatska tražiti njegovo povlačenje zbog "štete ugledu Hrvatske".

Barcena San Jose je preduzetnik i na položaju počasnog hrvatskog konzula od maja 2002. godine, još od vremena predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Katalonska policija kaže da je otvorila istragu 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog sa porodičnim klanom koji je osnovao prodaju luksuznih automobila u Barceloni.

Riječ je o romskom klanu Jodorovič, porijeklom iz Rumunije i Mađarske, koji je živio tamo oko 80 godina i klan je dobro poznat policiji zbog drugih krivičnih djela vezanih za drogu i oružje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...