ČUVENI AMERIČKI GENERAL PROZREO VUČIĆEVE NAMJERE: Od koga Srbija smatra da treba da se brani?

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges zapitao je povodom isporuke Srbiji prvog dijela ruskog PVO sistema Pancir, od koga Srbija smatra da treba da se brani, prenio je Glas Amerike

  • Regija

  • 23. Feb. 2020  

  • 2

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji", rekao je Hodges za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, Srbija bi na mnogo bolji način mogla da ulaže dragocijena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost. "Umjesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih prijetnji iz vazduha", ocijenio je on. 

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije, dodao je Glas Amerike. 

Hodges je rekao da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.  

"Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po sopstvenoj volji. Volio bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u obezbjeđivanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije", podvlači Hodges.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...