OVO JE TRUMP NAJMANJE PRIŽELJKIVAO: Jedan predsjednički kandidat u Nevadi ima najveću podršku među demokratima…

Za američkog senatora iz Vermonta kojemu je zdravstvena skrb u središtu kampanje, izbori u Nevadi su test koji treba potvrditi njegov status favorita u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju

  • Svijet

  • 23. Feb. 2020  

  • 0

Glasači u Nevadi izlaze na 250 biračkih mjesta na predizborima za demokratskog izazivača predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na izborima 3. novembra.

Po anketama provedenim među biračima neposredno prije glasanja, svaki šesti glasač u Nevadi podržava prijedlog Medicare for All, program zdravstvene zaštite pod okriljem vlade, verziju koju također podržava još jedna kandidatkinja, senatorica Elizabeth Warren.

Osam od 10 demokrata izabralo je svog kandidata nekoliko dana prije glasanja, a svaki šesti želi kandidata koji može pobijediti Trumpa više nego kandidata s kojim se slažu u glavnim pitanjima, pokazuje anketa koju je proveo Edison Research.

Izbori u Nevadi održavaju se dan nakon što Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders u petak je upozorio Rusiju da se ne miješa u američke izbore nakon što su mu američki dužnosnici rekli da Moskva pokušava pomoći njegovoj kampanji.

The Washington Post je u petak, citirajući osobe upoznate s tim predmetom, objavio da su američki dužnosnici rekli Sandersu o ruskim nastojanjima te također obavijestili republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i američke zastupnike.

Još nije jasno o kakvom se obliku ruskog angažmana radi, piše list.

Izvor iz Kongresa potvrdio je da su obavještajni dužnosnici rekli zastupnicima kako se čini da se Rusija angažirala u dezinformiranju i propagandnoj kampanji kako bi ojačala izborne kampanje i Sandersa i Trumpa.

"Obavještajna zajednica nam govori da se miješaju u ovu kampanju, upravo sada, 2020. I gospodinu Putinu sam rekao, budem li izabran za predsjednika, vjerujte mi nećete se više miješati u američke izbore", rekao je Sanders u petak novinarima u Bakersfieldu u Kaliforniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...