UVJERLJIVA POBJEDA SANDERSA U NEVADI: 'Moja multirasna koalicija pomest će cijelu zemlju'

Senator Bernie Sanders odnio je u subotu uvjerljivu pobjedu na predizborima u Nevadi čime je učvrstio status favorita za predsjedničkog kandidata demokrata koji će se u novembru sučeliti sa sadašnjim šefom Bijele kuće Donaldom Trumpom.

  • Svijet

  • 23. Feb. 2020  23. Feb. 2020

  • 0

Njegova pobjeda, prenosi Reuters, predstavlja značajan uspjeh u državi koja je svojevrsni pokazatelj trenda te također pokazuje da je Sanders sposoban proširiti svoju koaliciju izvan uskih granica ljevičarskog bloka glasača. Time je ovaj put pobio argument umjerene struje unutar Demokratske stranke da neće moći premostiti jaz između progresivaca i centrista.

alt

Prema službenim podacima, taj 78-godišnji senator iz redova progresivaca uvjerljivo vodi s 46 posto osvojenih glasova, bivši potpredsjednik Joe Biden je na drugom mjestu s 19 posto osvojenih glasova, bivši gradonačelnik iz Indiane Pete Buttigieg, koji je odnio tijesnu pobjedu u Iowi, drži treće mjesto s 15 posto osvojenih glasova, a posljednje su Elizabeth Warren i Amy Klobuchar s 10 i četiri posto potpore glasača.

Sanders nije oklijevao proglasiti pobjedu, poručivši da će njegova "multigeneracijska i multirasna koalicija" koja je osvojila Nevadu "pomesti cijelu zemlju".

Čini se da su njegove politike poput univerzalne zdravstvene zaštite, većih poreza za bogate i korporacije te podizanja zakonske minimalne plaće naišle na odobravanje milijuna Amerikanaca.

Neposredno prije glasanja, ankete su pokazale da svaki šesti glasač u Nevadi podržava prijedlog Medicare for All, program zdravstvene zaštite pod okriljem vlade.

- Američkom narodu je puna kapa vlade koja se temelji na pohlepi, korupciji i lažima. Narod želi vladu utemeljenu na načelima pravde - izjavio je Sanders.

Njegov suparnik u utrci za predsjedničkog kandidata, 38-godišnji vojni veteran i prvi kandidat za predsjedničku nominaciju koji se otvoreno deklarirao kao homoseksualac, Pete Buttigieg, odmah je čestitao Sandersu, ali istovremeno ozbiljno upozorio da se odabir samoproglašenog demokratskog socijaliste koji "kapitalizam vidi kao izvor svih zala" neće pokazati efikasnim protiv populističkog Trumpa.

- Senator Sanders živi u rigidnoj ideološkoj revoluciji koja izostavlja većinu demokrata, da ne spominjem većinu Amerikanaca - izjavio je Buttigieg.

Centrist Biden je rekao da je zadovoljan rezultatom u Nevadi i najavio da ide u pobjedu na predizborima u Južnoj Karolini.

Predsjednik Trump čestitao je Bernieju Sandersu na pobjedi u Nevadi te je rekao da nije informiran da Rusija pokušava pomoći Sandersu.

Sanders je u petak izjavio da su ga američki obavještajni službenici prije otprilike mjesec dana obavijestili da Rusija pokušava intervenirati u izbore i pomoći mu u kampanji.

Sanders je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “autokratskim razbojnikom’’ i rekao da će se odlučno boriti protiviti bilo kakvim uplitanjima stranih sila u američke predsjedničke izbore.

“I gospodinu Putinu sam rekao, budem li izabran za predsjednika, vjerujte mi, nećete se više miješati u američke izbore.”

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...