ZBOG UŽASA U ITALIJI DRAMA I U HRVATSKOJ; Stručnjakinja šokirala sve: "Maske ne mogu pomoći"

Sedam mrtvih i više od 200 zaraženih koronavirusom Italiju je učinilo jednim od najvećih žarišta koronavirusa na svijetu

  • Regija

  • 25. Feb. 2020  25. Feb. 2020

  • 0

Zbog toga su talijanske vlasti uvele ozbiljne mjere. Još tokom vikenda blokirani su i zatvoreni brojni gradovi, crkve, škole, fakulteti i kafići, a otkazan je i poznati karneval u Veneciji. Na sjeveru zemlje zavladala je panika, a rezultat toga su navale na trgovine čije su police ispražnjene. Jučer je u Italiji trajala potraga za takozvanim "nultim pacijentom", osobom od koje je zaraza krenula. Sumnjalo se na jednog farmera sa sjevera zemlje, no na kraju je ispalo da je on negativan na koronavirus tako da se zapravo ne zna kako se virus proširio po Italiji.

Jučer je stroge kontrole uvela Hrvatska, ali i Austrija i Slovenija.

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija spremna i zatvoriti granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa, javljaju slovenski mediji.

"Zbog širenja koronavirusa Slovenija će zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno provoditi mjere koje su srazmjerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći", kazao je Šarec novinarima.

Austrija je u ponedjeljak objavila da ljudima za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi koronavirusom neće dopuštati prelazak granice, dan nakon što je zadržala vlak iz Italije četiri sata kako bi se pričekali rezultati testiranja dvoje putnika.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kurzom da će njegov talijanski kolega organizirati sastanak s ministrima zdravlja iz susjednih zemalja u Rimu u utorak kako bi se razgovaralo o pojavi bolesti.

Zbog sprečavanja koronavirusa Hrvatska uvodi zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombardija, a i dalje vrijede mjere nadzora za sve osobe koje su iza 16. veljače boravile u Kini i Južnoj Koreji. Kod više od 80 posto slučajeva koronavirusa infekcija je blaga pa ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni stožer ima dva cilja - pokušati spriječiti ulaz u Hrvatsku te, u slučaju da se koronavirus pojavi u Hrvatskoj, što prije izolirati bolesnika i sve njegove kontakte.

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, za RTL je kazala da su premijera Hrvatske upoznali s mjerama.

"Sada su na snazi nove mjere, iz časa u čas sve pratimo, pratimo što objavljuju WHO i ostale vodeće institucije, one nam na osnovu dokaza daju smjernice. Istina je da i mi u kriznom stožeru promišljamo i dodatno još", rekla je za RTL Direkt.

"Situacija se u Italiji promijenila u tri dana, morali smo uvesti dodatne mjere. Uveli smo pojačani nadzor na granici za dvije talijanske regije, apeliramo sve koji dolaze da prijave da su od tamo. To je radi njihove, ali i naše sigurnosti. Da prođu pregled epidemiologa, to je mjera koju moramo primijeniti", rekla je dodavši da su se već stvorila čekanja na granici, ali kaže da je to nužno.

"Uveli smo takvu mjeru i za one koji dolaze iz Južne Koreje", dodala je.

Na pitanje može li maska pomoći, uslijedio je izravni odgovor:

"Konkretno i jasno, maske ne mogu pomoći", rekla je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...