ŠTITI OČI, ČUVA SRCE, PREVENIRA RAK, SPRJEČAVA MOŽDANI UDAR…: Evo zbog čega svakooga dana treba piti sok od ove čudesne biljke…

Premda se danas može naći i u drugim nijansama, najčešće je dostupna u narančastoj boji

  • Zdravlje

  • 25. Feb. 2020  

  • 0

Upravo ta boja ukazuje da je mrkva puna beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u izuzetno važni vitamin A.  

Osim što daje snažan poticaj imunitetu, beta-karoten poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože.

Uz to, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od kroničnih oboljenja, poput raka i srčanih bolesti. 

Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije.

Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija.
 

Ako mrkvu konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šalice soka trebat će vam oko 5 cijelih mrkvi.

To znači da ćete konzumacijom samo jedne čaše svježeg soka u svoj organizam unijeti puno veću dozu antioksidansa i nutrijenata.

Na taj način ćete i svom imunitetu dati snažniji poticaj i pridonijet ćete lužnatosti organizma (mrkva, naime, spada među alkalno ili lužnato povrće). 

Glavni razlozi za konzumaciju soka od mrkve

Čuva zdravlje kože te ima anti-age učinak

Sok od mrkve izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinu i likopenu.

Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zacjeljivanju rana.

Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju

Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od mrkve pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i  vaš vid noću.

Beta-karoten u tijelu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama.

Zahvaljujući luteinu što ga mrkva sadrži, redovitom konzumacijom soka uvelike ćete smanjiti rizik od katarakta i makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Svakodnevnom konzumacijom jedne šalice soka od mrkve znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sok od mrkve također smanjuje tzv. loši kolesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti.

Jedna je studija također pokazala da povećan unos mrkve u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.

Prevenira različite oblike raka

Učestalom konzumacijom mrkve i njezina soka, pokazala su istraživanja, moguće je prevenirati neke oblike raka, poput leukemije, raka prostate, jajnika i dojke.

Karotenoidi, osobito beta-karoten, djeluju u organizmu tako što zaustavljaju oštećenja DNK-a, mutacije u stanicama i upalne procese.

Na taj način pružaju snažnu zaštitu od karcinoma.

Čuva zdravlje mozga

Sok od mrkve pridonosi i radu mozga, poboljšava memoriju te snaži kognitivne funkcije.

Mrkva smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji odašilju živci.

Želite li znatno smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti, redovito pijte sok od mrkve. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...