TOP SECRET: Američka vojska simulirala nuklearni sukob s Rusijom, nakon napada na Europu uslijedila je osveta...

Prošloga tjedna održana je tajna vojna vježba u Strateškom zapovjedništvu američkog ministarstva obrane, tj. u njezinoj bazi u Omahi

  • Svijet

  • 25. Feb. 2020  

  • 0

U mini-vježbi održanoj "za stolom" sudjelovali su visoki časnici Pentagona i ona nije bila ni po čemu neuobičajena, no po jednoj se stvari ističe. Naime, nije uobičajeno da Pentagon objavljuje detalje nakon održanih vježbi slične vrste, no ovoga su puta s javnošću podijelili scenarij i rezultate ovih aktivnosti.

Scenarij je pogotovo zanimljiv iz našeg kuta. Naime, Oružane snage SAD-a u ovom su slučaju bile primorane odgovoriti na napad Rusije koji je u simulaciji bio izveden manjim nuklearnim projektilom na cilj u Europi. Jedna europska država, usto i članica NATO-a, bila je meta zamišljenog ruskog napada. Ipak nije objavljeno koja je to zemlja bila, niti kakav je cilj Rusija u simulaciji pogodila.

Ono što se zna jest da su SAD na ovaj čin odgovorile napadom nuklearnim oružjem na neimenovane ciljeve u Rusiji, ali ograničenih razmjera. Sudionici vježbe glumili su aktere koji, logično, nisu bili nazočni, a u stvarnoj bi situaciji bili nezaobilazne karike zapovjednog lanca, poput američkog predsjednika koji mora odobriti svako korištenje nuklearnog oružja. Cilj vježbe bio je upoznati ministra obrane Marka Espera i druge dužnosnike o procesu koji bi se u slučaju pravog napada mogao odigrati.

Osim toga, Trumpova je administracija nedavno u prijedlogu budžeta zatražila od Kongresa 44 milijarde dolara za održavanje nuklearnog arsenala i njegovo dopunjavanje, pa je ova vježba imala i politički cilj – pojasniti kako je nužno ulagati u ovaj tip razornog oružja za masovno uništavanje. Ministru Esperu istom su prilikom prezentirani i podaci o nuklearnim arsenalima SAD-ovih rivala u nuklearnom naoružanju, Rusije, Kine i Sjeverne Koreje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...