DODIK U PANICI, NE ZNA GDJE UDARA: "Bošnjaci medijski i politički jedinstveni kada je riječ o ukidanju Republike Srpske, mi ćemo..."

Dodik smatra da bi i za Bosnu i Hercegovinu i za crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića "bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična posjeta BiH", koja je planirana za početak marta, zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom /(SPC) u Crnoj Gori

  • Politika

  • 25. Feb. 2020  

  • 1

Dodik je kazao "da je crnogorska politika antisrpska" još od priznanja Kosova. 

"Niko nije protiv toga da Đukanović dođe u BiH, ali postavlja se moralno i političko pitanje - kako neki Srbin može dozvoliti da mu se pruži prilika da, dok tamo naši ljudi protestuju, on dođe u Sarajevo i objašnjava šta on hoće, jer je riječ o istom vjerujućem narodu i ovdje je bilo mnogo solidarnosti prema litijama u Crnoj Gori", rekao je Dodik. 

On je kazao da "Ustavni sud BiH ne spori imovinu Federacije BiH i Brčko distrikta, za razliku od Republike Srpske". 

"Naredni korak Republike Srpske jeste da ćemo predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je već napisan i kojim će biti uvažena ustavna pozicija", rekao je Dodik i podsjetio da u Ustavu piše da RS bira dvojicu sudija, FBiH četiri, a predsjednik Evropskog suda pravde trojicu stranaca "uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH, što je prekršio Željko Komšić".

On je ponovio da su "Bošnjaci medijski i politički jedinstveni kada je riječ o ukidanju Republike Srpske".

"Ukinuli su nam simbole posredstvom Ustavnog suda BiH, hoće da nam uzmu imovinu i sve je apsolutno jasno. BiH nema bez čistog računa i najbolje će funkcionisati ako imamo sve jasno riješeno. To bi odgovaralo Republici Srpskoj", rekao je Dodik i dodao da SDA mora razumjeti da RS ne može da pređe preko pitanja poljoprivrednog zemljišta.

Govoreći o usvajanju novog izbornog zakona u BiH, Dodik je rekao da je spreman da prihvati novi zakon, ali da je potreban dogovor u BiH, kojeg nema. 

"Očigledno je da ovo pitanje nije moguće završiti, jer svi politički predstavnici Bošnjaka koji podržavaju Deklaraciju SDA misle da BiH treba napraviti po principu: jedan čovjek - jedan glas. Takođe, nema dogovora između Bošnjaka i Hrvata, a Srbi su u Domu naroda Parlamenta FBiH majorizovani od Bošnjaka", kaže Dodik i dodaje da je zainteresovan da Srbi iz povratničkih opština biraju svoje legitime predstavnike u FBiH. 

Dodik je rekao je da nikada nije odustao od pozivanja na poštivanje izvornih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma i naglasio da će "BiH teško naći načina da preživi ukoliko se ne vrati bazičnom dogovoru tri naroda".

"Ponekad čak i mislim da samo Republika Srpska drži do Dejtona, da niko drugi ne drži", kazao je Dodik. 

On je kazao da niko iz međunarodne zajednice "nije reagovao na deklaraciju SDA u kojoj se kaže da nema Republike Srpske i kojom se traži uređenje BiH prema njihovom kriterijumu". 

"Stranci su rekli - 'pa to je samo jedno od mišljenja', a kada mi iz Republike Srpske kažemo da BiH ne funkcioniše onda se diže cijeli svijet", rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, uprkos najavi američkog predsjednika Donalda Trumpa da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja u BiH, očigledno je da postoji miješanje.

"Čak postoje prijetnje. Ovo što smo čuli prije dva dana od Palmera je klasična prijetnja. Palmer je jedan od službenika, nije ni on vječan. Bili su mnogi koji su bili još rigidniji u prijetnjama - od Rafija Gregorijana, pa smo sve to nekako preživjeli", kaže Dodik.

Dodik je rekao da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja niti BiH, niti Crne Gore, te da Srbija čini više nego ranije da podrži srpski narod gdje god se nalazio. 

Govoreći o markiranju međuentitetske linije razgraničenja, Dodik je naglasio da je to obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma koju treba sprovesti, podsjetivši da je na tome insistirao još kada je bio premijer Republike Srpske. 

"Republika Srpska i Federacija BiH su dužne da naprave zajedničku komisiju da bi markirale međuentitetsku liniju razgraničenja. Nije tačno da je riječ o granici", rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...