EKSKLUZIVNO: Faksimil ostavke Desnice Radivojevića

Nermin Nikšić je prvu „nemoralnu ponudu“ dao Erdalu Trhulju; kada je ministar Trhulj odbio, okrenuo se Desnici Radivojeviću

  • Politika

  • 27. Jun. 2012  19. Jul. 2012

Na sklonost korupciji Desnice Radivojevića, još dok je u prošlom sazivu federalne Vlade bio na funkciji ministra trgovine, nekolicina visokopozicioniranih članova SDA upozoravala je stranačkog predsjednika i nakon posljednjih izbora, kada ga je Sulejman Tihić predložio za ministra prostornog uređenja.

Iako se Radivojeviću tada otvoreno spočitavala bliskost s Goranom Stanićem, vlasnikom firme Feroelektro, kao i činjenica da je otvoreno stao na stranu novih vlasnika koje radnici optužuju za bezočnu (post)privatizacijsku pljačku, Sulejman Tihić je presudio da mu u Vladi Federacije povjeri još jedan mandat.

No, prije nego što je u Federalnom parlamentu položio zakletvu, Desnica Radivojević je, baš kao i svi ostali dužnosnici SDA na svim razinama vlasti, morao potpisati bianco ostavku, adresiranu na predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, odnosno federalnog premijera.

Premda je ministar Desnica Radivojević, nakon što je na dramatičnoj sjednici Vlade Federacije BiH dobio obavijest da ga je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio dužnosti, negirao da je podnio ostavku, tvrdeći neuvjerljivo kako je svoj potpis ranije stavio na prazan papir, faksimil tog dokumenta do kojeg je došla „SB“ potvrđuje da odbjegli ministar, naprosto, ne govori istinu.

„Vašom saglasnošću sam imenovan za ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH. Kako moj angažman kao ministra nije postignut u punom kapacitetu, odnosno, kako nisam u stanju dalje obavljati navedenu funkciju, molim Vas da me razriješite iste i omogućite nesmetan daljni rad i funkcionisanje ove veoma važne institucije u Federaciji BiH. Molim Vas da prihvatite moju neopozivu ostavku i pokrenete proceduru za imenovanje novog ministra u Vladi FBiH“, piše u ostavci koja je u petak poslijepodne upućena u Ured predsjednika Federacije Živka Budimira. (Suzana Mijatović)

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od četvrtka, 28. juna)

loading...

trenutak ...