SEBIJA IZETBEGOVIĆ OTVORENO: "Nama je INFEKTIVNA klinika puna, umrla su nam već tri pacijenta od gripe, SITUACIJA JE OZBILJNA..."

Koronavirus će sigurno doći i u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je danas na vanrednoj konferenciji za medije koju je organizovao menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Troje kineskih turista koji su smješteni na Klinički centar imaju povišenu temperaturu, testirani su na koronavirus, a kako su rezultati pokazali oni su negativni na ovaj virus.

  • Mini market

  • 25. Feb. 2020  

  • 0

 Ljekari tvrde da je izvjesno da će koronavirus doći i u Bosnu i Hercegovinu. Ima li mjesta panici?

"Naravno da će doći možda je i došao,  ali mi to još ne znamo. Nema mjesta panici, i ako već nije tu sigurno će doći.Zvanična potvrda će doći kada otkrijemo prvog pacijenta da je pozitivan. Interesantno je da su upućeni na testiranje ne zadovoljavaju uslove da bi bili testirani. Jedan od njih je tokom putovanja imao blage znake prehlade. Oni su danas testirani večeras bi trebali da imamo zvanične podatke. Testovi se čekaju nekih osam sati".

Da li smo sremni odgovoriti ovom izazovu? Čime konkretno raspolažete vi na Kliničkom centru?

Zavisi od toga u kojoj vrsti će se pojaviti virus. Kao što vidite sve se svodi na Klinički centar Sarajevo, i mi smo uvijek spremni. Napravili smo dio sa 20 kreveta za pacijente koji će biti izolirani, ali to nije izalatorij, nego smještaj. Nalazi se na spratu klinike Podhrastovi, tu imaju sobe sa negativni pritiskom, i u njima  zrak ne izlazi u hodnik, nego ostaje u toj prostoriji, i te prostorije su pogodne za smještaj pacijenata koji budu sumnjivi. Odredili smo timove, sa infektivne klinike, sa pedijatrije, prenijeli smo mobilni aparat rengen. Sve što bude korišteno s tim pacijentima, neće biti korišteno na drugim pacijentima.

Kazali ste danas da ste prekinuli godišnje odmore.

Da, prekinuli smo godišnje odmore, i odložili sva službena putovanja. Sada smo svi mobilizirani da pomognemo ako se desi epidemija.

Koji su eventualni problemi koji se mogu pojaviti kod pružanja medicinske njege evnertualno oboljelim osobama? Ima li opreme koja možda ipak nedostaje?

Naravno da opreme nedostaje, mi smo još u januaru formirali krizni štab, tu su specijalisti. Pojavit će se problemi, a mi imamo opreme onoliko koliko imamo. Nekoliko dana pišem panična pisma, ali ne vidim da ima nekog odgovora. Sami sebi smo prepušteni, i organizujemo se. Važna je činjenica da ćemo morati raditi na drugom lokalitetui, ekipe koje izađu da rade s tim pacijentima neće se vraćati na Klinički, jer bi mogli ugroziti ostale oko sebe. Oni će znači biti u karantinu, tako da će posao na KCUS -u biti smanjen. Tražili smo i tu pomoć ali nismo dobili odgovor. Jedino ko je pokazao razumijevanje je direktor Opće bolnice, i ponudio je zgradu u krugu Opće bolnice, mogla je biti izolatorij ali to se nije desilo.

Ko se sve mora uključiti u rješavanje ovog problema?

Sva ministarstva i nivoi su odgovorni. Jedina osoba s kojom imam dobru komunikaciju je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo. Ovo će biti situacija koja će se morati rješavati u hodu, i zato će nam trebati pomoć i mobilizacija sa svih strana.

altHayat

Kontaktirali smo direktora osnovne škole na Grbavici. Kazao je da su sva djeca koja su bilča na ekskurziji u Italiji dobrog zdravstvenog stanja. Ipak, djeca su boravila na rizičnom području, prešla granicu bez kontrol, bila jedan dan u školi – da li je ovdej prema vašem miškljenju napravljen propust?

Naravno da je napravljen propust, nadam se da će djeca ostati zdrava. Trebali su ostati u kući 14 dana i to propisuje Krizni štab, a oni su bili u školi, putovali u autobusu sa ostalom djecom. Mi ne znamo još uvijek šta se dešavalo. Po informacijama koje imam bili su u Milanu regiji koja je pogođena virusom.

Kasni li rekacija?

Ne znam na koju rekaciju mislite, ali ovo je pravi sistem ponašanja, djeaca su mrala biti u kućnim uslovima 14 dana, da se provjeri da li će se kod njih pojaviti simptomi.

Kako ocjenjujete dosadašnji angažman odgovornih na preveniranju koronavirusa?

To su čudne stvari. Nisam kompetentna da komentarišem mogućnost zatvaranja granice, naše granice su otvorene. Ne znam vršili se kontrola, mi smo danas u situaciji da turiste kontroliramo. Sve je moglo da se radi drugačije, trebalo je mnogo brže i bolje da se reaguje na ovakvu moguću situaciju.

Imate li adekvatnu pomoć?

Morat ćemo kupovati mašine, i ako budemo morati proći tendersku proceduru, onda pacijenti mogu umrijeti ako ne dobiju u pravo vrijeme respirator. Mislim da ova situacija pokazuje ono što godinama govorim, potreban je ozbiljan reformski proces na svim nivoima. Sramota je da se sve svede na KCUS, nije u našem opisu posla da liječimo gripu. Sve moguće zdravstvene ustanove to trebaju raditi, mi naravno preuzimamo ozbiljne slučajeve.

Nama je infektivna klinika puna, umrla su nam već tri pacijenta od gripe. Imali smo i strašnu epidemiju morbila, naši kapaciteti su popunjeni. Tražimo mogućnost da negdje drugo napravimo mjesto. Mene u konačnici ne zanima ko nam treba pomoći, ja želim da damo uslugu građanima. Treba nam oprema i za naše uposlenike, i svi koji dođu u dodir s takvim pacijnentima. Situacija je ozbiljna, iako nema mjesta panici. Situacija jeste ozbiljna, i treba je tako tretirati, a ne kao paničnu. Mi u obvom trenutku nemamo niti jednog pacijenta s potvrđenim koronavirusom.

alt

Također, sa domovima zdravlja iamamo problem u komunikaciji, smatramo da ne pružaju adekvatnu uslugu. Ne rade 24 sata a imaju obavezu da to rade. Zaista imamo ozbiljan problem, zato nam je potrebna reforma i treba se na svim nivoima raditi posao. Onda oni su već dugo u štrajku, neki pacijenti dođu koji nisu pregledani, ali neki sa labaratorijskim papirom, i onda opet mi radimo njihov posao.

Šta savjetujete građanima i svojim pacijentima?

Mi smo prenijeli upustava Zavoda za javno zdravstvo jer smo smatrali da to tako treba. Mi smo Balkanci i srdačni smo, treba izbjegavati emotivne izlive pri susretima, zatvorene prostore, kolektivna okupljanja. Uvijek je bio red da ne odlazite u posjetu ako ste prehlađeni, i treba poštovati elementarna pravila, i svi naši uposlenici imat će zaštitu zbog rizika. Tako ćemo štiti pacijente, ali i njima savjetujerm da pročitaju upute, da znaju da smo tu, i da ćemo im pomoći. Nemamo nijednog pacijenta pozitivnog na koronavirus, i sva priča koja se širi nije istinita, ja ću biti ta koja će potvrditi da imamo pacijenta, kada se desi. Zašto bismo krili takav podatak, jer javnost treba biti informirana o svemu, i tako će se svi ponašati po pravilima.  

SB/Hayat.ba

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...