OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MOMČILO KRAJIŠNIK UDARA U RATNE BUBNJEVE: "Ukoliko dođe do promjene Ustava BiH, TO ĆE ZNAČITI RAT"

Dohvatio se i "Kutiljerovog plana"...

  • Politika

  • 26. Feb. 2020  26. Feb. 2020

  • 5

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik izjavio je Srni da je prvi Ustav RS usvojen poslije poluuspješne konferencije u Lisabonu 1992. godine i da je on brana unitarnoj Bosni i Hercegovini.

"To su bili počeci principa koji su poslije nazvani 'Kutiljerov plan', kada su tri strane napravile preliminarni sporazum. Ustav RS nastao je nakon što je bošnjačka strana odustala od 'Kutiljerovog plana' koji je predviđao da se BiH transformiše u uniju tri republike - srpsku, bošnjačku i hrvatsku", kazao je Krajišnik, koji je predsjednik Asocijacije "Stvaraoci RS" .

Rekao je da je prvi Ustav RS jednoglasno usvojila "Skupština srpskog naroda u BiH" 28. februara 1992, koja je ranije, 9. januara, donijela "Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH".

"Ustav je tada donesen po uzoru na najsavremenije evropske ustave. Osnovna podloga je bio Ustav Srbije, odnosno, tadašnje Savezne Republike Јugoslavije", precizirao je Krajišnik, te napomenuo da je najviše izmjena Ustav doživio, uglavnom, nasilnim putem.

On je ocijenio da je svaka promjena u Ustavu BiH njegovo skrnavljenje, politička provokacija i želja da se napravi unitarna BiH, što neminovno vodi u rat.

"To je nešto što je mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokušaj da se napravi jedna unitarna BiH, a znamo da unitarna BiH i sam pokušaj da se ona napravi vodi u rat", ukazao je Krajišnik.

On je napomenuo da je Ustav Bosne i Hercegovine kompatibilan sa Ustavom RS, te da je sve, što je i bilo sporno, usaglašeno kada je počelo sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Krajišnik napominje da je Ustav jedan od najvažnijih akata RS, zbog čega bi trebalo oprezno ući u njegove eventualne izmjene i dogradnju.

"Ukoliko se bude prišlo izmjeni Ustava RS, to treba uraditi sa dosta opreza. On ne smije biti revolucionarno mijenjan", ocijenio je Krajišnik.

On smatra da eventualne izmjene Ustava RS treba kreirati po specifičnostima srpskog naroda, nikako prema uticajima sa strane.

"Treba napraviti ključ. Opasna je kod nas regionalizacija, jer smo skloni da taj svoj atar pretvorimo u viši stepen organizovanja, čak i do države. Pobornik sam da RS treba decentralizovati vlast i zbog policentričnih razloga i zbog toga što u svakom dijelu Srpske treba da bude prisutan dio centralne vlasti", naglasio je Krajišnik.

On je dodao da to treba da služi na čast međunarodnim posrednicima koji su radili posao koji ne razumiju, a želja im je bila da naprave vještačku državu.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...