ODLUČIVAT ĆE VIJEĆE NARODA: Bošnjaci stavili veto na zaključke NSRS-a o Ustavnom sudu BiH

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavio je veto na zaključke koje su poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS usvojili 17. februara, nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu RS.

  • Politika

  • 26. Feb. 2020  26. Feb. 2020

  • 0

U zaključcima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik bošnjačkog kluba Mihnet Okić rekao je Feni da su na današnjoj sjednici Kluba Bošnjaka pokrenuli postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na “Informaciju u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavanog suda BiH”, koja je razmatrana i usvojena na toj sjednici paralmenta RS.

Nakon veta Bošnjaka, sporni zaključci će biti na usaglašavanju na Vijeću naroda, a ukoliko ne bude dogovora na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS.

Ako ni tada ne bude dogovora, konačnu riječ o vetu Bošnjaka na zaključke donijet će Ustavni sud RS.

U spornim zaključcima NSRS su obavezali predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

Za zaključke, koji su prihvaćeni nakon cjelodnevne rasprave, glasala su 72 poslanika, protiv su bila dva, a sa isto toliko glasova usvojena je i "Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH".

(Fena / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...